Enver GÜLER


NEREDEN NEREYE GELDİK

Eskiden Eş dost akraba akrabayı, komşu komşuyu koruyup, kollardı. Sıkıntılarına dertlerine iyi günde ve kötü günde birlik beraberlik sağlanırdı.


Büyük ve küçük esnaf siftah etmeyen komşusuna müşteri gönderirdi. Mahalledeki herkes birbirlerini tanırdı. Bayramlarda akrabalar komşular mahalle sakinleri birbirlerini ziyaret eder büyüklerin elleri öpülürdü. Küçüklere de sevgi gösterilirdi.

Mahallede bir cenaze olsa o mahalledeki düğünler, nişanlar, şölenler ya ertelenir ya da cenaze evinden izin alınır sessizce yapılırdı. Radyo ve Televizyonlar günlerce açılmazdı. Komşulardan mahallelilerden Cenaze evine yemekler götürülürdü, örf ve geleneklerimiz öyleydi.

Tanıdık, Komşu, Mahalleden birisi hastalanırsa Hastalara Ziyarete gidilir, ihtiyaçlıysa ihtiyaçları karşılanırdı. fakir fukaraya destek olunurdu.

Komşuda pişen bize, bizde pişen komşuya düşerdi. Hep bir aile gibiydik birlik beraberlik sevgi saygı vardı ihanetlik, nankörlük yoktu.

Mahalledeki kadınlar toplanır tandırlarda haftalık ekmek ihtiyaçlarını hep beraber pişirirlerdi. Bayramlarda Düğünlerde Baklavalar, Su börekleri, Pastalar, Keteler birlikte yapılırdı. Bahçesi bostanı olanlar yetiştirdikleri, bahçe ürünlerinden komşularına ikram ederlerdi. 

Kurban bayramlarında kurban kesenler ilk önce kurban kesemeyen komşularına pay gönderirdi. Şimdiki gibi değildi 

Kavga gürültüler pek olmazdı. Dargınlar varsa hemen barıştırılırdı. Zorda kalana, borcu olana yardıma ihtiyacı olanlara destek olunurdu. 

Yaşlılara ve yalnız yaşayanlara kimsesizlere yardım eli uzanırdı. 

Şimdi mi? Tam Aksine Çoluk çocuğa tecavüz ediliyor. Kadınlara şiddet had safhada, her gün bir kadın öldürülüyor. Öğretmen, öğrencisini öldüresiye okulun içerisinde dövüyor. Makamına, mevkisine sığınan bazı mevki sahipleri memuruna yada halkına küfür edip, hakaret ediyor.

Şehit aileleri ve gazilerimize küfürler ve hakaretler ediliyor. Yaşlı ve engellilere zerre kadar saygı yok.  metro ve toplu taşımalarda yer verilmiyor. 

Aynı işi yapan aynı sanata sahip olan esnaflar Kanlı bıçaklı, komşuların çoğu mahkemelik,
Köpek saldırıp  bir çocuğu yaralıyor, köpek sahibi zengin ise aileyi tehdit ediyor. Her taraf hırsız, arsız, namussuz dolmuş.

Televizyon dizileri şiddeti, mafyayı, zinayı özendiriyor. Dizi filmlerinde yasalar yerine insanlar şiddetle kendi kurallarına göre hareket ediyor. 

Zor zamanlarda vurgunculuk, stokçuluk, fahiş fiyatlarla insanları aldatmak çoğalmış. Gençlik varsa yoksa telefon internet ve sanal dünyayla uğraşıyor.

Boşanmaların çoğaldığı insanların mutsuz olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Televizyonlarda dizilerde kadın programları çileden çıkmış RTÜK boşta geziyor. Sahi RTÜK ne iş yapıyor. Bilemiyoruz 

Sahi biz bu durumlara nasıl düştük.

Nereden Nereye Geldik… Vesselam..