Yazılı basın sektörü küçüldü... TÜİK, sadece BİK verilerini dikkate aldı

Yazılı basın sektörü küçüldü... TÜİK, sadece BİK verilerini dikkate aldı

Yazılı basın sektörü küçüldü... TÜİK, sadece BİK verilerini dikkate aldı

18 yıldır yazılı basınla ilgili geniş kapsamlı istatistik uygulayan TÜİK, yazılı basın sektörünün giderek küçülmesi dolayısıyla bu yıl sadece Basın İlan Kurumu verilerinden yola çıkarak veri sundu. Resmi ilan ve reklam yayımlayan gazetelerin sayısı 855 oldu.

ANKARA (İGFA) - TÜİK, 2023 yılına ilişkin Süreli Yayınlar İstatistikleri'ni yayımladı. 

Basın İlan Kurumu verilerine göre, 2023 yılında resmi ilan ve reklam yayımlayan gazete sayısı 855 oldu. Yayınların yüzde 96,3'ünü yerel, yüzde 2,8'ini ulusal, yüzde 0,9'unu ise bölgesel yayınlar oluşturdu. Ülkemizde 2023 yılında resmi ilan ve reklam yayımlayan gazetelerin yıllık toplam tirajı 638 milyon 610 bin 580 olup, tirajın yüzde 82,0'ını ulusal gazeteler oluşturdu.

Resmi reklam yayımlayan gazete ve dergilerin yüzde 51,6'sı aylık, yüzde 13,0'ı haftalık, yüzde 12,6'sı iki aylık, yüzde 9,3'ü üç aylık, yüzde 8,9'u on beş günlük ve yüzde 4,7'si günlük olarak yayımlandı. Resmi ilan ve reklam yayımlayan gazetelerin yüzde 71,0'ı günlük, yüzde 23,0'ı haftada iki-altı gün arası ve yüzde 6,0'ı haftalık olarak yayımlandı.

Resmi reklam yayımlayan gazete ve dergilerin yayımlanma sıklığına göre dağılımı (yüzde ), 2023


RESMİ İLAN VE REKLAM YAYIMLAYAN SÜRELİ YAYIN SAYISI BİN 349 OLDU

Toplam bin 349 süreli yayının yüzde 84,4'ü siyasi/haber/güncel, yüzde 5,6'sı sektörel/mesleki, yüzde 3,3'ü kültür/turizm/tanıtım içerikli yayımlanırken, yüzde 6,7'si ise diğer içerik türlerinde yayımlandığı belirlendi.

Resmi ilan ve reklam yayımlayan gazetelerde çalışanların sayısı 5 bin 42 olarak açıklandı. Resmi ilan ve reklam  yayımlayan gazetelerde çalışanların büyük bir kesiminin i lise ve dengi okul mezunu olduğu, yüzde 1,8'inin ise yüksek lisans/doktora mezunlarından oluştuğu tespit edildi.


Haber Kaynak : İGFA

Evde bakım hizmetleri hayat kurtarıyor

Mehmet Mesut Çakmak, TUSAF’ın yeni başkanı oldu

İnşaat malzemesi ihracatı Şubat 2025’te geriledi

Yaş sınırlarını aşıyor! 22 Nisan gecesi Fişekhane’de büyüleyici bir gösteri…

Konya’da gençler, ülke için üretmeye teşvik ediliyor

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler’in kazananları belli oldu

Çocuklarda kasık fıtığına dikkat

Şampiyon pilotlar, 30 kadın Co-Pilotu pistlere hazırladı

Aile şirketleri 25 milyondan fazla istihdam sağladı

TOKİ'nin İstanbul Arnavutköy'deki konut projesi iddialarına yalanlama

Robot yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

Ziynet Sali’den 25. yıla özel teşekkür

Aybüke Albere’den yepyeni bir hit: ‘Harap’

4 il merkezli 6 ayrı organize suç örgütüne 158 gözaltı!

İzmir'de su tarifelerinde yeni düzenleme