YAYDER'den kitap okuma krizi uyarısı!

YAYDER

YAYDER'den kitap okuma krizi uyarısı!

YAYDER’in yeni Genel Sekreteri Vesile Kızılboğa, Türkiye’de kitap okuma oranlarının alarm verdiğini açıkladı. Kızılboğa, 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 73’ünün hiç kitap okumadığını belirtti.

İSTANBUL (İGFA) - Yayıncılar Yardımlaşma Derneği’nin (YAYDER) yeni Genel Sekreteri Vesile Kızılboğa, Türkiye’de kitap okuma oranlarının düşüşüne dikkat çekti.

Kızılboğa, “Kitapsız bir nesil yetişiyor. 2024 verilerine göre, 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 73’ü hiç kitap okumuyor. MEB’in 2023 verileri daha endişe verici: İlkokulda okuma oranı yüzde 25, ortaokulda yüzde 8, lisede ise sadece yüzde 1,01. Türkiye’de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. Bu, geleceğimiz için ciddi bir tehlike” dedi.

Vesprime Medya’nın kurucusu olarak bağımsız yayıncıları destekleyen projeler hayata geçiren Kızılboğa, YAYDER bünyesinde bu birikimini sektörel dayanışmaya taşımayı hedefliyor.

Özellikle kırsal bölgelerde kitap erişimini artırmak için öneriler sunan Kızılboğa, “PTT’nin kitap gönderim indirimini ulusal bir okuma seferberliğine çevirebiliriz. Gezici Kitap Kutuları, QR kodlu dijital yazar etkileşimleri ve yerel yönetimlerin desteğiyle kırsala kitap ulaştırabiliriz. Taslak aşamasındaki bu projeyi paydaşlarla geliştirmeye hazırız” diye konuştu.

YAYDER’in yeni dönem hedefleri arasında kadın yayıncılara mikro fonlar, genç ve çocuk edebiyatı için dijital tanıtım platformları ve belediyelerle okuma kampanyaları yer alıyor. Kızılboğa, kitap okuma alışkanlığını artırmak için toplumsal bir hareket başlatmayı amaçladıklarını vurguladı.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: yayder'den kitap okuma krizi uyarısı!

Mersin'deki Hal Katlı Kavşağı İnşaatında Fiziki Gerçekleşme Oranı Yüzde 60'a Ulaştı

Yalova Belediyesi, Erasmus Projesi Kapsamında Romanyalı Öğrencileri Ağırlıyor

Yalova'da İki Mahallede Üstyapı Bakım ve Onarım Çalışmaları Tamamlandı

Aksaray'da Ramazan Dayanışması: Günlük 5 Bin Kişiye Sıcak Yemek

Büyükkılıç, AK Parti İftarında Erdoğan ile Görüştü

Erzincan Ekşisu Doğal Maden Suyu Coğrafi İşaretle Tescillendi

KENTPARK’TAKİ RAMAZAN ETKİNLİĞİNE YOĞUN İLGİ VARDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, Sur'daki Kadın Esnafı Ziyaret Etti

Yazar Ahmet Sınav, Van'da Okurlarıyla Buluşacak

Kayseri'de Kurumlar Arası İstişare ve Nezaket Ziyaretleri

Diyarbakır'da Tarihi Miras ve Ekoloji Mücadelesi Görüşüldü

DİSKİ, Diyarbakır'ın Kırsal Mahallelerine 900 Milyon TL'lik Su Altyapı Yatırımı Başlattı

Toroslar Belediyesi'nden Öğrencilere 8 Milyon Liralık Destek

Mersin'de Kadın Emeği ile Kan Portakalı İşleniyor

Van Büyükşehir Belediyesi Personeline Etkili İletişim Eğitimi Verildi