Verimi artan akademisyen Türkiye'ye dönmek istemiyor

Verimi artan akademisyen Türkiye

Verimi artan akademisyen Türkiye'ye dönmek istemiyor

Türkiye’den gidip yurtdışı üniversitelerde görev alan akademisyenlerin sayısı 12 bin olarak ölçüldü.

ANKARA (İGFA) - Türkiye Bilişim Vakfı desteğiyle beyin göçünün fotoğrafını çeken Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ufuk Akçiğit’in araştırmasına göre yurtdışına giden akademisyenler “en yüksek verimliler” arasından çıkıyor.

“Verim ölçümü”, akademik yayın ve yayının kalitesi baz alınarak yapılıyor.

Sadece “en düşük verimli” akademisyenlerin Türkiye’ye döndüğünü ortaya koyan araştırmaya göre, verimi artan akademisyenin Türkiye’ye dönmek istemediğinin gözlendiğini ifade eden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, bu sonucu da “beyin göçü paradoksu” olarak tanımladı.

Ekonomist dergisinde yer alan habere göre yurtdışına taşınan bir akademisyeninin ortalama verimliliği yüzde 28 artış gösterdiği, Türkiye’ye dönen akademisyenin verimi ise yüzde 10 düştüğü kaydedildi.

Akademisyenlerin ABD'de başlangıç maaşının Türkiye’nin 10 katı olduğunu belirten Prof. Akçiğit, “gidenler” ve “kalanlar” arasındaki bağın, proje ortaklıklarıyla güçlü tutulmasının buradaki akademik ortama katkı sunabileceğini belirtti.


Haber Kaynak : İGFA

Bolu Göynük Çevre Yolu hizmete açıldı

Başkan Bozbey'den CHP'nin Bursa mitinginde adalet ve demokrasi çağrısı

Meteoroloji 38 il için uyardı! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti, kimsesizlerin kimsesi olmak için yola Çıktı

Milli pedallar göğsümüzü kabarttı

Başkan Ovalıoğlu’ndan gençlere: Yanınızdayım

Bakan Göktaş'tan yoğun "aile diplomasisi"

PLASFED: Sanayi güçlenirse Türkiye büyür

Sibel Can'dan yaza ışıltılı merhaba

Başkan Aras’a 'Sosyalist Enternasyonal'den uluslararası görev

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şara ile görüştü

DOSABSIAD, HOMETEX 2025'e 60 firma ile damga vurdu

Bayram tatilinde tren kapasitesi artıyor! 10 bin 866 ek koltuk!

Gemlik Basketbol U18 potada finalde

BtcTurk Vadi Açıkhava 2025 sezonu başlıyor