Uyuşma ve karıncalanma varsa dikkat!

Uyuşma ve karıncalanma varsa dikkat!

Uyuşma ve karıncalanma varsa dikkat!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, sinir tümörlerinin varlığında ağrı veya rahatsızlık, uyuşma veya karıncalanma, güçsüzlük veya zayıflık, şişlik veya kitle son olarak da hareket kısıtlılığı hissi en sık karşılaşılan şikayetler arasında yer aldığını söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Periferik sinir tümörlerinde, genetik yatkınlığın, çevresel etmenlerin veya doku bozukluğundan kaynaklanan hastalıkların riskleri arttırdığına değinen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, hangi faktörlerin periferik sinir sistemi üzerinde tümörlere yol açtığının henüz kesin olarak bilinmediğini belirtti. 

Hastalığın tanısının, beyin ve sinir cerrahisi uzmanının değerlendirmesiyle yapılan muayene ve tetkiklerle konduğunu hatırlatan Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Tanı için manyetik rezonans görüntüleme ve sinir ileti testlerine başvurulabilir. İhtiyaç halinde bilgisayarlı tomografi, BT anjiografi veya direkt x-ray görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Tümör saptamasından sonra yine uzmanın gerekli görmesi durumunda patolojik tanı için biyopsi önerilebilir” dedi.

TEDAVİ TÜMÖRÜN CİNSİNE GÖRE PLANLANIYOR

Son yıllarda görüntüleme ve ameliyat teknolojileri ile birlikte genetik testlerdeki gelişmeler sayesinde, tanı ve tedavi süreçleri daha kolay hale geldi diyen Prof. Dr. Göçmen, “Periferik sinir tümörlerinin öncelikli tedavisi cerrahidir, sonraki aşamalarda gerekirse radyoterapi ile kemoterapi de verilebilir. Cerrahi; tümörün boyutuna, yerleşim yerine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak başarılı bir şekilde gerçekleşir. Ayrıca akıllı ilaç olarak bilinen immünoterapiler de bazı kötü huylu tümörlerin tedavisinde umut verici sonuçlar sunuyor” diye konuştu.

Tedavi sonrası yaşam kalitesinin tümörün türüne ve tedaviye verilen yanıta bağlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Göçmen, “Hastaların düzenli kontrollerle takip edilmesi, nüks durumlarının erken tespiti açısından önemli” dedi. Göçmen, “Cerrahi sonrasında dinlenme ve iyileşme sürecine özen gösterilmesi, ihtiyaç varsa fizik tedavi yapılması ve ağrı yönetimi için doktor önerilerine uyulması da önemli” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: uyuşma ve karıncalanma varsa dikkat!

Diş sıkma ve gıcırdatma en çok gençlerde görülüyor

Spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli

Daha akıllı asansörler İstanbul'da sergilenecek

Bakan Tekin bisiklet etkinliğinde buluştu

MESS 'İş Güvenliğinin Yıldızları Ödülleri' sahiplerini buldu

Bilgi teknolojilerinde güç birlikteliği

PTT'den 'Avrupa 2025' özel anma pulu

Başkan Altya: Engelleri birlikte aşıyoruz

İstanbul'da zehir tacirlerine büyük darbe!

İzmir'de Meslek Fabrikası ile hayatları değişti

Kahverengi kokarcaya karşı sülün desteği

Aybüke Albere: Okan Bayülgen'in dayağını yedim!

BTÜ'den liselilere iki dev proje... Akademisyenler okullarda, öğrenciler üniversitede

Türkiye’de yüzbinler habersiz... Çölyak hastalığında erken teşhis alarmı

Ağır hasar eşiği düştü, araç satın alırken risk arttı