TZOB'dan yangın ve anız uyarısı!

TZOB

TZOB'dan yangın ve anız uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte orman yangınları ve anız yakma tehlikesine dikkat çekti.

ANKARA (İGFA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaz aylarında artan sıcaklıkların tetiklediği orman yangınlarına dikkat çekerek, özellikle anız yakmanın yangınların en büyük nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Bayraktar, açıklamasında, “Ormanı korumak, yaşamı korumaktır” mesajını vererek, vatandaşları bilinçli olmaya davet etti.

YANGINLARDA İNSAN FAKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR

Son bir haftada İzmir, Sakarya, Hatay, Bilecik, Manisa, İstanbul ve Bursa’da ciddi yangınlar yaşandığını ifade etti.

2025 verilerine göre, Türkiye’de 1305’i ormanlık alanda, bin 739’u kırsal alanda olmak üzere toplam 3 bin 44 yangın meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, sadece İzmir’de 13 yangın kaydedildi. Yangınların yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğunu, yanan alanların yüzde 97’si bu hatalardan etkilendiğini söyledi.

Bayraktar, sıcaklığın 30 dereceyi aştığı, nemin yüzde 30’un altına düştüğü ve rüzgâr hızının saatte 30 km’yi geçtiği günlerde riskin arttığını belirterek,anız yakmanın toprağın verimliliğini azalttığını, organik maddeyi yok ettiğini, su tutma kapasitesini düşürdüğünü ve çiftçinin gübre maliyetini artırdığını söyledi.

“Anız, toprağın geleceğidir. Toprak ise bizim geleceğimizdir” diyerek, anız yakmanın orman yangınlarını tetiklediğini ve bu yılki yüksek sıcaklıklar nedeniyle daha büyük risk taşıdığını vurgulayan Bayraktar, vatandaşlara da çağrı yaptı.

Doğaya atılan çöplerin, özellikle cam ve plastik gibi malzemelerin yangın riski oluşturduğunu belirten Bayraktar, "Elektrik tellerine değen ağaç dallarını keselim, kuru otları temizleyelim. En küçük ihmal büyük felaketlere yol açıyor. Unutmayalım: Anızı yakmak, geleceğimizi yakmaktır” dedi


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: tzob'dan yangın ve anız uyarısı!

Güzelyurt Kültür ve Turizm Festivali 23-24 Ağustos'ta Düzenlenecek

Güzelyurt'ta Köprü Projesi Çalışmaları Devam Ediyor

Güzelyurt Şahinler Mahallesi'ne Doğalgaz Altyapısı Geliyor

Güzelyurt'ta 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde Fidan Dikim Etkinliği Düzenlendi

Bursa Büyükşehir Belediyespor, Üsküdar'ı Geçerek Zirvedeki Farkını Açtı

Bursa'nın Geleceği İçin Bilimsel Planlama Çalışmaları Sürüyor

Bursa'da Çocuklar İçin Ücretsiz Keman ve Çello Eğitimi Başlıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kardeşlik Sofrası Karacabey'de Kuruldu

Şanlıurfa'da Kapasite Geliştirme Eğitimi: Sorun Dinleme ve Empati Vurgulandı

Bursa'da çocuklar mimarlık atölyesinde hayallerindeki evleri tasarladı

Bursa'da 15 Yıllık Dostluk: Yaren Leylek ve Adem Amca Yeniden Buluştu

Nevşehir'de Mehteran Takımı Ramazan Geleneğini Mahalle Mahalle Yaşatıyor

Nevşehir Belediyesi'nde Geleneksel Gençlerle Sahur Buluşması Yoğun İlgi Gördü

Denizli Kent Konseyi, Engelliler ve Gençlik Meclisleri İftarda Buluştu

Afyonkarahisar'da Şehit Yakınları ve Gaziler Onuruna İftar Programı Düzenlendi