Tuvalette telefon alışkanlığı hemoroid sebebi!

Tuvalette telefon alışkanlığı hemoroid sebebi!

Tuvalette telefon alışkanlığı hemoroid sebebi!

Dünyada en sık rastlanılan hastalıklardan biri olan hemoroid hastalığı, her dört kişiden birini etkiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay, hastalıkla özellikle günümüzde, tuvalete telefonla gitme alışkanlığı nedeniyle dışkılamaya konsantre olmayanlarda daha sık karşılaşıldığını söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Toplumda sanılanın aksine hemoroid bir hastalık değil herkeste bulunan anatomik bir yapı. Bu yapının iltihaplanması sonucu hemoroid şikayetlerinin oluştuğunu açıklayan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay, “Hemoroid dokusu, anüsün tam kapanmasını sağlayarak istemsiz gaz ve dışkı kaçışını önlemeye yardımcı olur. Bu damarsal yapıların şişerek sarkması ise hemoridal hastalıkları oluşturur. Halk arasında bu hastalıklara kısaca hemoroid ya da basur deniyor” dedi.

HEMOROİD BELİRTİLERİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Rektal kanama, ağrı veya dışarıya sarkan doku gibi semptomların varlığında vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vafi Atalay, “Makattan gelen her kanamanın kaynağı hemoroid olmayabilir. Bu hastalık toplumda yaygın olarak bilindiği için çoğu kişi kanamanın nedeninin bu olduğunu düşünür ve doktora başvurmaya gerek duymaz. Kanamanın tümör veya başka bir bağırsak hastalığının da sinyali olabileceği unutulmamalı ve ciddiye alınmalı” dedi.

Uzun süre hemoroid tedavisi alan genç hastalarda da tümör ile karşılaşabildiklerini ekleyen Prof. Dr. Vafi Atalay, “Kolorektal kanser dünyada en sık rastlanan türlerden biri, görülme sıklığı yükselirken rastlanma yaşı gittikçe düşüyor. Bu yüzden rektal kanama varsa mutlaka kolonoskopi yaptırılmalı” uyarısında bulundu.

HAMİLELİK SÜRECİNDE RİSK ARTIYOR

Hamilelik sırasında hormonal değişikliklerin kabızlığı arttırdığını ve basınç artışına bağlı olarak da hemoroide sık rastlandığını hatırlatan Prof. Dr. Atalay, “Doğum sırasında aşırı ıkınma ile hemoroid daha çok büyür ve emzirme dönemde şikâyet yaratmaya devam eder. Ancak hamilelik sırasında bebeğe etkileri açısından hemoroid ilaçları kullanılmaz, doğum sancılarını erkenden başlatabileceği için sıcak su banyosu da önerilmez. Bu sebeple hamilelik ve emzirme sürecinde hemoroidal hastalıklar konusunda yaşam tarzı ve beslenme dışında bir tedavi yöntemi tavsiye edilmez. Hastanın şikayetleri doğumdan sonra da devam ederse, hemoroid ameliyatı en az 6 ay sonra yapılabilir” şeklinde konuştu.

YAŞAM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRİLMELİ

Kabızlığa meyilli kişilerin özellikle dikkat edebileceği bazı noktalar olduğunu paylaşan Atalay, “Tuvalete çıkmayı kolaylaştıran lif bakımından zengin meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme düzenini benimsemek, dışkılama esnasında uzun süre ıkınmamak ve gün içinde bol su içmek gibi basit ama etkili yaşam tarzı değişiklikleriyle hemoroidin önüne geçilebilir. İlaç tedavisinde ise hemoroid damarlarını büzüştüren ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi yöntemi kanamayı ve ödemi azaltabilir ancak rahatsızlığı tamamen yok etmez bu yüzden en etkili seçenek standart hemoroid ameliyatıdır” bilgilerini verdi.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul Maltepe'de ücretsiz seminer.. Aileler ne yapabilir?

Taşlar silahlı suç örgütüyle ilgili soruşturma tamamlandı... 37 şüpheliye kamu davası!

Türk boğazları 2025'te 85 binlik gemi trafiğini yönetti

SED Ödemeleri Şubat Ayı İçin Hesaplara Aktarıldı

İstanbul Beylikdüzü'nde 'hobi bahçeleri'nde kura heyecanı

Ramazan Öncesi Sosyal Yardım Vakıflarına 1,9 Milyar Lira Kaynak Aktarıldı

Evde Bakım Yardımı Ödemeleri Artışlı Olarak Hesaplara Yatırılmaya Başlandı

Adalet Bakanı Gürlek, İsrail'in Batı Şeria Kararını 'Kabul Edilemez' İlan Etti

Tekirdağ'da 6.865 Sosyal Konut İçin Kura Çekilişi Yapıldı

Trendy Hotels Manavgat Belediyespor, Deplasmanda İlbank'ı Mağlup Etti

İstanbul Bakırköylü karateciler gururlandırdı

CHP'li Sibel Suiçmez, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık'ı Ziyaret Etti

TCDD 2025’te 285 milyon yolcunun seyahatine eşlik etti

Manavgat Belediye Başkan Vekili ve Eşi Sevgililer Günü'nde Çiçek Dağıttı

Manavgat Belediyespor, Beymelek Demre'yi 2-1 Yenerek Liderliğini Sürdürdü