Türkiye'nin yüzde 73.4’ü çölleşme tehlikesi altında

Türkiye

Türkiye'nin yüzde 73.4’ü çölleşme tehlikesi altında

TEMA Vakfı, 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde, ülkemizin yüzde 73.4’ünün çölleşme tehlikesi altında olduğunun altını çizdi.

ANKARA (İGFA) - Birleşmiş Milletler, bu yıl Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nün temasını “Kadının Toprağı, Kadının Hakları: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini ve Arazi Restorasyon Hedeflerini Güçlendirmek” olarak belirledi. TEMA Vakfı bu önemli günde, çölleşme ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan göç krizinden en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğini hatırlatarak arazi restorasyon çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Çölleşmenin ana nedeninin insanın sebep olduğu arazi tahribatı ve toprak bozulumu olduğunu belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Dünyada arazi tahribatının boyutları ürkütücü seviyeye geliyor. 2019 BM Arazi Raporu’nda 30 milyon kilometrekare yani yaklaşık Afrika kıtası büyüklüğündeki arazi varlığının tahrip olduğu dile getiriliyor. Bu tahribatın içinde dünyanın yüzde 45’ini ve dünya nüfusunun 3’te 1’ini oluşturan kurak alanlar önemli yer teşkil ediyor. Zor koşullara adapte olmuş fakat kırılgan bir ekosisteme sahip olan kurak alanlar dünya ekili tarım arazilerinin yüzde 44’ünü, canlı hayvan varlığının ise yüzde 50’sini barındırıyor. Gıda güvenliği açısından önemi tartışmasız olan bu alanların yüzde 20’sinde çölleşme görülüyor. Çölleşen arazilerin yüzde 87’sinde ise ana nedeni erozyon teşkil ediyor, iklim değişikliği ise süreci hızlandırıyor” ifadelerini kullandı.

“32 YILDA 7,5 İSTANBUL BÜYÜKLÜĞÜNDE TARIM ARAZİSİNİ KAYBETTİK”

Ülkemizin  %50.9’unun orta, yüzde 22.5’inin de yüksek derecede olmak üzere toplam yüzde 73.4’ünün çölleşme tehlikesi altındaki alanlardan oluştuğunu kaydeden Ataç, “Ülkemizde erozyon, çölleşme nedenlerinin başında geliyor. Tarım arazilerinin yüzde 39’unda, mera arazilerinin ise yüzde 54’ünde erozyon görülüyor.  Öte yandan büyüyen kentler verimli tarım arazilerinin azalmasına sebep oluyor. Tarım arazilerimiz, 1990-2022 yılları arasında yaklaşık 4 milyon hektar azalarak 27,9 milyon hektardan, 23,9 milyon hektara geriledi. Bu da yaklaşık 7,5 İstanbul büyüklüğünde tarım alanının kaybedilmesi demek oluyor” diye konuştu.

Ataç, iklim değişikliğinin kurak bölgeleri daha da kuraklaştırarak bölgedeki insanların yaşam koşullarını güçleştirdiğinin altını çizen


Haber Kaynak : İGFA

Manisa Büyükşehir’den bölgesel güçlü kooperatifler vurgusu

Mehmet Topal’ın takımı Petrolul’den ‘özel’ galibiyet

Ödül almaya engel yok!

Severek yapılan egzersizler, stresle başa çıkmanın anahtarı!

Batı Yıldırım 2025 sezonuna hazır

Eczacıbaşı Dynavit, AXA Sigorta Kupa Voley final biletini aldı

Bakan Tunç: Mahir Polat'ın tedavisi eksiksiz sürüyor

Üç usta piyanistten Türkiye turnesi

Türkiye’de binalar artık daha verimli: TS 825 Standardı yürürlükte

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz boykot çağrılarına kulak asmadı

27 ilde FETÖ operasyonu: 73 gözaltı!

Tutuklu gençlere Mudanya Mütareke Meydanı'ndan adalet çağrısı!

Telefonu gece boyunca şarjda bırakmak yangın riski taşıyor!

Bakan Kurum'dan 'dönüşümden korkmayın' mesajı!

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!