GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin İklim Ağı kuruldu

Türkiye

Türkiye'nin İklim Ağı kuruldu

Türkiye'nin iklim alanında çalışan uzman 15 sivil toplum kuruluşu, İklim Ağı çatısı altında bir araya geldi. İstanbul'da düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyurulan İklim Ağı, iklim kriziyle mücadelede bilime dayalı gerçekçi hedeflerin ve ulusal politikaların geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelesini güçlendirecek politikaların geliştirilmesi amacıyla kurulan İklim Ağı, bu alanda çalışan Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ClientEarth, Doğa Derneği, Greenpeace Türkiye, Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO), İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), İklim için 350 Derneği (350 Türkiye), Mekanda Adalet Derneği (MAD), Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), Temiz Hava Hakkı Derneği (THHD), Türetim Ekonomisi Derneği, TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Yeşil Düşünce Derneği (YDD) kuruluşlarının katılımıyla kuruldu.

15 sivil toplum kuruluşunu kapsayan İklim Ağı, enerji dönüşümü ve ekosistem bütünlüğünün sağlanması gibi kritik alanlarda somut adımlar talep ediyor.

İklim değişikliğiyle mücadelenin sadece bir doğa koruma meselesi olmadığını, aynı zamanda sosyoekonomik bir dönüşüm gerektirdiğini vurgulayan İklim Ağı üyeleri, sera gazı salımlarının bugünden başlayarak azaltımını öngören iklim hedeflerinin belirlenmesi gerektiğini ifade ederken, elektrik üretiminde kömürden çıkışı ve adil bir enerji geçişini sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi ve doğal alanların korunmasına yönelik etkin tedbirlerin ortaya konulması gibi adımların toplum refahını artıracak bir dönüşüm için de kritik olduğunu belirtti.

Tanıtım toplantısında konuşan, WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Behiç Sabuncu, mevcut politikaların kritik eşik olan 1.5oC ile uyumlu bir azaltım sağlamadığına, bu  bağlamda, Türkiye'nin 2053 net sıfır vizyonunun hayata geçirilebilmesi için iddialı ara hedeflere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. 

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Berna Balcıoğlu ise, 2025 yılında yürürlüğe girmesi planlanan İklim Kanunu taslağının, iklim değişikliğiyle etkin bir mücadele için gerekli azaltım ve uyum hedeflerini içermediğini söyledi. Balcıoğlu, iklim krizinin çok katmanlı bir sorun olması nedeniyle iklim politikalarının oluşturulma süreçlerinde kapsayıcı yaklaşımların ele alınmasının hayati önem taşıdığını ve bu nedenle sivil toplumun sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti. 


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: türkiye'nin iklim ağı kuruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizinle bizim aramızda niyet ve anlayış farkı var!

'Kadın Gözüyle Hayattan Kareler' için başvurular başladı

İşverenlerin yüzde 43'ü 'asgari'nin üzerinde zam yapacak

İstanbul Bakırköy'de köpeğe istismar davası sonuçlandı!

İstanbul Beylikdüzü çevre dostu kent için çalıştı

EgeYapı Avrupa GYO’nun halka arzına 1,75 kat talep geldi!

Ece Barak'tan kıpır kıpır bir şarkı: “Düştüm” yayında!

Ferdi Tayfur şarkıları artık izinsiz mi kullanılacak? MESAM Başkanı açıkladı

Sakarya'da 40 film afişi eseri, sergide görücüye çıktı

Sömestirde dağ otellerine talep yükseldi! 5 gecelik aile tatili 19 bin ile 63 bin TL arasında

Müsilaj büyüyerek Ege ve Karadeniz’e gidecek

Büyükakın, İBB'ye bir kez daha seslendi!

Her gün bir çocuğa diyabet tanısı koyuluyor!

Darüşşafaka'da eğitim fırsatı için başvurular başladı

Kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!