Türk Deniz Ticaret Filosu Dünyada İlk 10'a Yükseldi

Türk Deniz Ticaret Filosu Dünyada İlk 10

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılının Türk denizciliğinin altın yılı olduğunu ve filosunun dünya sıralamasında ilk 10'a girdiğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılının Türk denizciliğinin altın yılı olarak tarihe geçtiğini belirtti. Uraloğlu, "Türk Deniz Ticaret Filomuzu 2.203 gemiyle 53,1 milyon dedveyt tona ulaştırarak dünya sıralamasında ilk 10’a taşıdık" dedi.

Bütçe Görüşmelerinde Denizcilik Vurgusu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık ile bağlı ve ilgili kuruluşların 2026 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2024 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifinin görüşülmesi kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Bakan Uraloğlu, denizcilik yatırımları hakkında açıklamada bulundu.

Filo ve Altyapıda Büyük Sıçrama

2025 yılının Türk denizciliğinin altın yılı olarak tarihe geçtiğini belirten Bakan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“2002’de 8,9 milyon dedveyt ton ile 17. sırada olan Türk Deniz Ticaret Filomuzu 2.203 gemiyle 53,1 milyon dedveyt tona ulaştırarak dünya sıralamasında ilk 10’a taşıdık. 550 bin detveytton olan tersane kapasitemizi 4,79 milyon detveytton’a, 37 olan tersane sayısını ise 85’e, balıkçı barınağı sayımızı 178’den 400’e, 8.500 olan yat bağlama kapasitemizi yaklaşık 26 bine çıkardık.”

Limanlarda Uluslararası Başarı

Dünyanın en fazla konteyner elleçleyen ilk 100 limanı arasına bu yıl Aliağa Limanını da eklediklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Ayrıca, bu yıl, Antalya Demre Yat Limanı’nı ve Gazipaşa Yat Limanı’nı da hizmete aldık.” diye konuştu.

Uluslararası Arenada Sürekli Temsil

“Ülkemizin 65. Denizcilik Anlaşmasını Umman Sultanlığı ile Birlikte İmzaladık”

Denizcilik alanında karar verici ülkeler arasında Türkiye’yi ön plana çıkardıklarını belirten Uraloğlu, “En son Londra’da düzenlenen Uluslararası Denizcilik Örgütü 34. Genel Kurulunda IMO Konsey üyeliğine 139 ülkenin desteğini alarak üst üste 14. kez seçildik. Ülkemizin 65. denizcilik anlaşmasını Umman Sultanlığı ile birlikte imzaladık.” diye konuştu.

Küresel Bir Güç Haline Geliş

Uraloğlu, gelinen noktada Türkiye’nin, denizcilik sektöründe bölgesel bir güç olmanın ötesine geçerek küresel güç haline getirdiklerini söyledi. Bakan Uraloğlu, “Türkiye, stratejik konumu, büyüyen filosu, gelişen liman ve tersane altyapısıyla denizcilikte dünyada etkisi artan bir ülke hâline gelmiştir.” dedi.

Ankara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı


Ankara,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
belediye365.com
Haber Kaynak : İGFA

Keçiören'de Dört İlin Hemşehrileri İftarda Buluştu

Ermenek'te Muhtarlar İftar Programında Bir Araya Geldi

İstanbul Beylikdüzü'nde bayramlık kapsamlı temizlik

Nilüfer'de park ve orman arazisine kaçak inşa edilen barakalar yıkıldı

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban'dan Ramazan Bayramı Mesajı

Toroslar Belediye Başkanı, Personeliyle Ramazan Bayramı Öncesi Bir Araya Geldi

Çanakkale'de Ramazan Bayramı'nda Toplu Taşıma Ücretsiz Olacak

İllere göre bayram namazı saatleri... Türkiye ve dünyada ilk namaz vakitleri

Kartal'da Çanakkale Şehitleri 111. Yıl Dönümünde Anıldı

Mersin'de Ramazan Bayramı Arifesinde Şehitlik Ziyareti ve Bayramlaşma Töreni Düzenlendi

Ardahan Belediyesi, 18 Mart Öncesi Şehitlikte Temizlik Çalışması Gerçekleştirdi

Hamamözü'nde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Töreni Düzenlendi

Ramazan Bayramı'nda Kent Lokantası ve Halk Ekmek Büfeleri Kapalı Olacak

Altınordu Belediyesi, Ramazan Bayramı İçin Tüm Hazırlıklarını Tamamladı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, Personelle Bayramlaştı