EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

TÜBİTAK'ın 61'inci gurur yılı

TÜBİTAK

TÜBİTAK'ın 61'inci gurur yılı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye Yüzyılı’nda teknoloji girişimciliğinin, ekonomide hep birlikte yazacağımız yeni başarı hikâyesinin de ana faktörü olduğuna inanıyoruz.” dedi.

ANKARA (İGFA) -Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, TÜBİTAK’ın, ülkemizin bilim ve teknoloji politikalarına rehberlik etme vazifesiyle 1963’te kurulduğunu anımsattı.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Türkiye için iftihar kaynağı olan Millî Teknoloji Hamlemizin birçok vitrin projelerinde son 1 yılda da TÜBİTAK’ın mührünü gördüklerini belirten Bakan Kacır, "TÜBİTAK öncülüğünde ülkemizin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı uzay ile buluşturarak kendi haberleşme uydusunu geliştirebilen 11 ülke arasına girdik. Ülkemizin gelişimi ve kalkınması için kritik öneme sahip MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesi’ni özel sektör, kamu ve akademimizin çalışmalarına tahsis ettik" dedi.

"Millî Muharip Uçağımız (MMU) Kaan’ın kalbinde yer alan ve onu 5. nesil bir uçak hâline getiren bilgisayarın bütünleşik işlemci ünitesini geliştirerek bu kabiliyete sahip birkaç ülkeden birisi olduk" diyen Bakan Kacır, "Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün kanatları gökyüzünde güvenle süzülüyor. Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN’ı envanterimize kazandırdık.Temelini yılın ikinci yarısında atacağımız yeni çip üretim tesisimizle, çip tasarım ve üretiminde önce 110 nanometre, ardından da 65 nanometre teknolojisine geçiş yapacağız. Başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve millî olarak üreteceğiz" diye konuştu.

 TÜBİTAK bilim, inovasyon ve araştırma ekosisteminin tüm unsurlarını harekete geçirmeye devam ettiğini söyledi. Bakan Kacır, "Sanayi Ar-Ge destekleri kapsamında son 1 yılda 3 bin 654 projeye 4,2 milyar lira destek verdik. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’yle 175 milyon dolarlık bir finansmanı sanayicilerimizin yeşil dönüşüm odaklı, Ar-Ge ve teknoloji projelerine tahsis ettik" dedi.

6 BİN 231 PROJEYE DESTEK

"Akademi ve Kamu Ar-Ge desteği kapsamında son 1 yılda 6 bin 231 projeye 6 milyar TL destek sağladıklarını belirten Bakan Kacır, "Eklemeli imalat, yerli ilaç ve aşı, sürdürülebilir tarım, elektrikli araç, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, kuantum gibi stratejik alanlarda kurduğumuz yüksek teknoloji platformlarıyla Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesine öncelik tanıdık. Bilim insanı ve gençlere yönelik burs ve destek programları ile yine son 1 yılda 91 bin 438 bilim insanı ve gencimize 3,1 milyar TL destek verdik. Lisans düzeyindeki 3 bin bursiyerimizi araştırma ekosistemimize erken yaşta dahil ettik. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programımız kapsamında bilimsel çalışmalarını ülkemizde sürdüren 171 nitelikli araştırmacı programı başarıyla tamamladı. Programın 2024 çağrısı için değerlendirmelerimize devam ediyoruz.

Yapay zekâ alanında, millî ürün ve çözümlerin oluşturulma sürecinde rol alan tüm aktörleri, aktif bir iş birliği modeliyle desteklediğimiz Yapay Zekâ Ekosistem Çağrımızı açtıklarını belirten Bakan Kacır, Türkiye Yüzyılı’nda teknoloji girişimciliğinin, ekonomide hep birlikte yazacağımız yeni başarı hikâyesinin de ana faktörü olduğuna inandıklarını söyledi.

Programda, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da bir konuşma yaptı.

Bakan Kacır, Teknoloji Transferi ile kuruma katkı sağlayan, 2024 yılı için 25 çalışma yılını dolduran ve emekli olan personellere teşekkür belgesi takdim etti.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: tübitak'ın 61'inci gurur yılı

TÜBİTAK'ın 61'inci gurur yılı

Merkez Bankası uluslararası depo alım işlemlerini sonlandırdı

Emekli maaşını o bankaya taşıyacaklara 24 bin TL

2025-2027 dönemi OVP'nin hazırlık süreci görüşüldü

FIAT ve Voltify’dan sürdürülebilir mobilite yolunda

'Merkez' faizi sabit tuttu!

İnşaatta yılın kalan kısmında gerileme bekleniyor

PROMOGIFT İstanbul yeni ihracat fırsatları oluşturacak

Ankara'da üretici kooperatiflerine destek

Sağlık sektörü HİSER Projesi firmaların rekabetçiliğini güçlendiriyor

Bakan Şimşek'ten dezenflasyon vurgusu

Yediyol Holding, sektörde örnek kurum olma yolunda ilerliyor

Güvenliğin görünmez tehlikesi: Casus programları

Barınma sorununun çözümü endüstriyel konutla mümkün

Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin yöresel değeri Yamula Patlıcanı'na sahip çıktı