Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) gerçekleştirdiği, yapay zeka alanında çalışmalar yapan global ve yerli teknoloji şirketlerinden yöneticiler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, akademisyenler, girişimciler ve basın mensuplarının katıldığı 5. Yıl TRAI Çalıştayı yoğun ilgi gördü.
İSTANBUL İGFA- Son beş yılda yapay zekanın tüm sektörlerde geldiği aşamanın değerlendirildiği ve gelecek beş yılın planlarının masaya yatırıldığı, 100’den fazla kişinin katıldığı TRAI 5. Yıl Çalıştayı’nın açılışında konuşan TRAI Kurucusu Halil Aksu, Türkiye’nin yapay zeka trenini yakaladığını ve yapay zeka girişimi sayısının beş yılda on kat arttığına dikkat çekti.
"YAPAY ZEKA ULUSLAR İÇİN HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR"
“TRAI beş yılda yapay zeka ekosistemine önemli katkılarda bulundu. Beş yılda on kat büyüdük. Önümüzdeki beş yılda da on kat daha büyüyeceğiz. İyi ki bu yola çıktık. Tüm destekçilerimize, paydaşlarımıza ve gönüllülerimize yürekten teşekkür ederiz” diyen Halil Aksu, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’nin ilk ve en geniş yapay zeka ekosistemi olmaktan ötürü haklı bir gurur duyuyoruz. Yapay zeka dünyada ve ülkemizde hız kesmeden gelişmeye devam ediyor. Zira yapay zeka uluslar için hayati önem arz ediyor. Bundan dolayı, TRAI faaliyetleri de artan tempoda gelişmeye devam edecek. Cumhuriyetimizin 100. yılına girmek üzereyiz ve çok heyecanlıyız. Önümüzde daha çok uzun bir yol var. Yapay zeka epeyce gelişti, yaygınlaştı. Ama halen nasibini alamayanlar, bu kervana dahil olamayanlar, henüz çözülmemiş pek çok sorun var. Belli ki önümüzdeki onlarca yıl boyunca yapay zekayı konuşmaya, anlamaya, kullanmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz. Girişimciler için sonsuz fırsatlar, özel sektör için sonsuz rekabet alanları var. Kamu için muazzam bir potansiyel var. Gezegenimiz ve insanlık için de çok büyük sorumluluklarımız var. Yapay zeka bunların üstesinden gelmek için en iyi dostumuz, en güçlü yardımcımız.”
GENÇLERE YAPAY ZEKA EĞİTİMİ
TRAI Çalıştayı’ndaki sabahki grup çalışmalarının ardından bir duyuru yapan TRAI Kurucusu Halil Aksu, yapay zeka ekosistemini genişletmek ve yapay zeka farkındalığını artırmak ana misyonu çerçevesinde yeni bir projeye başlattıklarını açıkladı. Yapay zeka alanında istihdama katılacak vasıflı insan kaynağını artırmayı hedeflediklerini, NFT ve yapay zeka topluluklarını bir araya getiren bir ekosistem oluşturacaklarını belirten Halil Aksu “AI Masters NFT” projesinin ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı.
Proje kapsamında 5 bin NFT çıkarılacağını ve proje geliriyle birçok gence yapay zeka eğitiminin verileceğini belirten Halil Aksu, ayrıca karbon emisyon miktarının azaltılması için ağaçlandırma projelerine de destek verileceğini açıkladı. Yapay zekanın 7’den 70’e yepyeni fırsatlar sunduğuna dikkat çekilen Çalıştay’da toplumsal ve etik boyutlarının da iyi ele alındığı taktirde ülkemizin gelişimine çok değerli katkılar sağlayacağı belirtildi.