Telefon tablet kullanıcıları dikkat! Çağın duruş bozukluğu: Text neck!

Telefon tablet kullanıcıları dikkat! Çağın duruş bozukluğu: Text neck!

Telefon tablet kullanıcıları dikkat! Çağın duruş bozukluğu: Text neck!

Telefon ve tablet gibi teknolojik cihazların aşırı kullanımının omurgaya zarar verdiğini belirten uzmanlar, özellikle başın öne eğilmesiyle text neck adı verilen bir duruş bozukluğunun ortaya çıktığını söyledi. Uzmanlar, günlük hayatta omurgayı korumak için "dik durmayı unutmayın" uyarısında bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, telefon, tablet kullanımı ve yanlış oturma alışkanlıkları gibi duruş bozukluklarının omurga sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetti.

SÜREKLİ BAŞI ÖNE EĞMEK OMURGAYA BİNEN YÜKÜ ARTIRIYOR!

Telefonu başı öne eğerek kullanmanın ‘text neck’ olarak bilinen tabloya yol açacağını dile getiren Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, “Baş öne eğildikçe omurgaya binen yük artar; örneğin normalde 5–6 kilogram olan baş ağırlığı, 45 derece öne eğildiğinde 20 kilograma kadar çıkabilir.” dedi. Bu durumun boyun kaslarında aşırı gerginlik, sırt ağrısı, baş ağrısı ve ilerleyen dönemde disklerde yıpranma ve fıtık riskini artırdığını ifade eden Avcı, uzun vadede omurga dizilimini bozarak kalıcı duruş bozukluklarına zemin hazırlayacağını vurguladı.

DURUŞ BOZUKLUĞUYLA BAŞLAYARAK KALICI HALE GELEBİLİR!

Yanlış oturuş alışkanlığının kalıcı kamburluk veya bel fıtığına yol açabileceğini kaydeden Op. Dr. İdris Avcı, “Özellikle uzun süre masa başında kambur oturmak omurgada kalıcı şekil bozukluklarına neden olabilir.” dedi.

Genç yaşlarda ‘duruş bozukluğu’ şeklinde başlayan kamburluğun, ilerleyen yıllarda kemik yapının uyum sağlamasıyla kalıcı hale geleceğini aktaran Avcı, “Aynı şekilde, sürekli öne eğilerek veya destek almadan oturmak bel bölgesindeki disklerin üzerine fazla yük bindirir. Bu da zaman içinde bel fıtığı gelişimine zemin hazırlayabilir.” açıklamasını yaptı.

Çocukluk ve ergenlik dönemini omurga gelişiminin en kritik olduğu dönem olarak tanımlayan Op. Dr. İdris Avcı, “Uzun süreli tablet veya telefon kullanımı sırasında eğilme ve kambur durma, büyüme çağındaki kemiklerde şekil bozukluklarına neden olabilir. Omuzlarda öne kapanma, sırt kaslarında dengesizlik, omurgada eğrilikler görülebilir. Ayrıca hareketsizlik obezite, kas zayıflığı ve genel sağlık sorunlarına da yol açar.” uyarısını yaptı.

DİKİ DURMAYIN UNUTMAYIN!

Günlük hayatta omurgayı korumak için edinilebilecek basit alışkanlıklara değinen Avcı, “Dik durmayı unutmayın. Telefonu göğüs hizasında kullanın, başınızı eğmeyin. Çalışma masanızı boyunuza uygun ayarlayın, monitörünüz göz hizasında olsun. Uzun süre oturmayın; her 30–40 dakikada bir kalkıp esneme hareketleri yapın. Düzenli egzersiz yapın. Özellikle core (karın ve sırt) kaslarını kuvvetlendirmek, omurgayı korur. Orta sertlikte yatak kullanın ve uzun süre yüzüstü yatmaktan kaçının.”


Haber Kaynak : İGFA

LİMA Öğrencileri, Konya'daki Siyer Sergisi'ni Ziyaret Etti

Demre Belediyesi, İlçe Genelinde Altyapı ve Yaşam Kalitesi Çalışmalarını Sürdürüyor

Demre'de Hortum Sonrası Seralar İncelendi

Demre Belediyesi Ücretsiz Destek Eğitim Kursu Kayıtlarını Sürdürüyor

Bursa'da Çöken İstinat Duvarı Yeniden İnşa Ediliyor

Muş'ta Kar Yağışı Sonrası Yoğun Mücadele

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Personel Kura Sonuçları Açıklandı

Tunceli'de Altyapı Çalışmaları Aralıksız Devam Ediyor

BUSKİ Personeline Sürdürülebilir Su Yönetimi Eğitimi Verildi

Kütahya'da Halk Günü Toplantıları ile Vatandaş Talepleri Dinleniyor

Şehitkamil Sporcuları Halter Şampiyonası'nda Türkiye Üçüncüsü Oldu

Muş'ta İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Tunceli'ye Yeni Sondaj Kuyusu: 22 Bin Kişiye İçme Suyu Sağlanacak

Bursa'da Serviks Kanseri Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Voleybol Takımları İl Şampiyonu Oldu