Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Özellikle Şeker Bayramı, adından da anlaşılacağı gibi, tatlılar ve şekerlemelerle özdeşleşen bir gelenektir. Ancak, bu keyifli bayram ziyafetlerinin, diş sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir miniklerin diş sağlığına dair önemli açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bayramlarda çocukların kapı kapı gezerek şeker topladığı bayram geleneğimiz halen yaygın olarak devam ettiğine dikkati çekerek, diş sağlığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"Çocukların şeker yemesini engellemenin pek de mümkün olamayacağını düşünürsek, dişleri çürüklere karşı koruyabilmek için birkaç önemli noktaya değinmekte fayda var.” diyen Uzman Dt. Nurgül Demir, şekerle tatlandırılmış gıda ve içeceklerin, dişlerde çürük oluşma riskini artırdığını belirterek, “Özellikle gazlı ve meyveli sodalar, kutu meyve suları, hazır kahveler ve enerji içecekleri gibi asitli içecekler, diş minesini zayıflatarak çürüklere davetiye çıkarır. Bununla birlikte, lokum, krokan, karamelize tatlılar gibi yapışkan atıştırmalıklar, diş yüzeylerinden uzaklaştırılması zor olduğu için çürük riskini daha da artırır.” dedi.

İŞTE BEŞ ALTIN KURAL

Uzman Dt. Demir, bayramda dişleri korumanın beş altın kuralını paylaştı:

  1. Her şeker ve tatlı tüketiminden sonra ağız suyla çalkalanmalı veya bol su içilmelidir.
  2. Ara öğünlerdeki şekerli atıştırmalık sıklığı azaltılmalı, doğal meyve şekerlerinin de tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  3. Yapışkan, uzun süre diş yüzeyinde kalan paketli gıda ve tatlılardan kaçınılmalıdır.
  4. Sabah ve akşam düzenli diş fırçalamanın yanı sıra, gün içinde ebeveyn kontrolünde ek fırçalama yapılmalıdır.
  5. Şeker alımının arttığı dönemlerde, dişlerin korunmasına ve güçlendirilmesine katkı sağlayan süt, yoğurt, peynir, et, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.


Haber Kaynak : İGFA

Batı Yıldırım 2025 sezonuna hazır

Eczacıbaşı Dynavit, AXA Sigorta Kupa Voley final biletini aldı

Bakan Tunç: Mahir Polat'ın tedavisi eksiksiz sürüyor

Üç usta piyanistten Türkiye turnesi

Türkiye’de binalar artık daha verimli: TS 825 Standardı yürürlükte

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz boykot çağrılarına kulak asmadı

27 ilde FETÖ operasyonu: 73 gözaltı!

Tutuklu gençlere Mudanya Mütareke Meydanı'ndan adalet çağrısı!

Telefonu gece boyunca şarjda bırakmak yangın riski taşıyor!

Bakan Kurum'dan 'dönüşümden korkmayın' mesajı!

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Çalışanlar en çok psikolojik danışmanlık hizmeti aldı

Başkan Aydın Fetih Günü Etkinlikleri programını duyurdu

Hafta sonunda 2 sınav var!

Ramazanda en çok ilgi gören ürünler açıklandı