Tatilde turist ishali olmayın! Tatili sağlıklı geçirmenin 9 yolu

Tatilde turist ishali olmayın! Tatili sağlıklı geçirmenin 9 yolu

Tatilde turist ishali olmayın! Tatili sağlıklı geçirmenin 9 yolu

Tatilde turist ishali, grip, hepatit A, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu, keyifli başlayan tatilin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için önemli bilgiler verdi.

İSTANBUL (İGFA) - Seyahate çıkacak kişinin; alerji, diyabet, kalp veya kanser gibi rahatsızlıkları varsa düzenli kullanması gereken ilaçları yanına alınmasının unutulmaması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu, ishalden korunmak için eller sıkça yıkanmalı ve kapalı şişelerdeki suların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Musluk suyu ve musluk suyundan yapılmış buz içeren içeceklerden uzak durulmalı. Ambalajı olmayan yiyecekler hijyen bakımından güvenilir olmadığı için tercih edilmemeli. Deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveler, soslar ve salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalı" dedi.

Hamileler için en uygun seyahat aralığı 3-6 ay arası olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Sakaoğlu, "Anne adayları; kayak, dalış, su kayağı gibi sporlardan uzak durmalı. Hamileler ve emziren kadınlar her ilacı rahatlıkla kullanamayacakları için ilaç seçiminde dikkatli olunmalı. Güvenli olmayan yerlerde dövme, akupunktur ve piercing yaptırmak Hepatit B, C, AIDS gibi kanla bulaşan hastalıkların görülme oranını artırabilir. Bu işlemler yaptırılacaksa iğnelerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli. Araç tutması ve jet lag de seyahat kalitesini azaltabilir. Araç tutması olan kişiler yolculuk öncesinde ilaç alarak bu durumu önleyebilir. Yurt dışı tatillerinde lokasyona göre gerekli aşılar yaptırılmalı. Akla gelen en sık enfeksiyonlar; turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürre, griptir. Aşı seçimi; seyahat edilecek ülke, kişinin bağışıklık durumu, daha önce yapılmış aşıları, eğer oluşursa enfeksiyonun ciddiyeti ve aşının yan etkileri göz önünde bulundurularak yapılır. Uzun yolculuklarda uzun süreli hareketsizliğe bağlı bacaklarda pıhtılaşma, yaygın görülen bir sorundur. Özellikle yaşlı, kalp veya şeker hastası kişilerde bu duruma sıklıkla rastlanır ve bu kişilere de pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar verilir. Cinsel temasla bulaşan hastalıklardan korunmak için mutlaka prezervatif kullanılmalı ancak bu yöntemle bile yüzde 3-5 oranında risk olduğu unutulmamalı" önerilerinde bulundu.
 


Haber Kaynak : İGFA

Musluk suyundan buz yapımı hastalık sebebi

Bayramda bu beslenme hatalarını yapmayın!

Etler oda sıcaklığında bekletilmemeli!

Her yaşta tüp bebek olmaz

30 dereceyi aşan sıcaklıklara dikkat!

Yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu: Bel Fıtığı

Sıcak havalarda tansiyon riskine dikkat

Havaların ısınmasıyla pikniklerde kene riskine dikkat!

Ortak kullanımlı havuz ve tuvaletlere dikkat!

Uzmanı uyardı! Kurban etlerini böyle saklayın

Tatilde turist ishali olmayın! Tatili sağlıklı geçirmenin 9 yolu

Bacağa vuran bel fıtığı ağrısına dikkat!

Şapta 3. doz aşısı vaka sayısında düşüş getirdi

Beta Tea ile yaz sofralarına ilham veren bir çay deneyimi

Kan bağışçısı 19 yaşından gün almalıdır