Sunay Akın, Kepez Forum'da 'Aslanlı Yol' Söyleşisiyle Atatürk'ü Andı

Sunay Akın, Kepez Forum

Kepez Belediyesi'nin 10 Kasım anma etkinliğinde Sunay Akın, Anıtkabir'in bilinmeyen hikayelerini ve Kemalizm'in tarihsel kökenlerini anlattı.

Kepez Belediyesi'nin düzenlediği 'Kepez Forum' etkinliğinde, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü kapsamında yazar ve şair Sunay Akın konuk oldu. Akın, kendi arşivinden seçtiği görsellerle zenginleştirdiği 'Aslanlı Yol' başlıklı sunumunda Anıtkabir'in az bilinen hikayelerini ve Atatürk'e dair anıları paylaştı.

Cumhuriyet İlkelerine Bağlılık Vurgusu

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün katılımıyla Antalya Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen forumun açılış konuşmasını yapan Başkan Kocagöz, "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 87. yıl dönümünde rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Atatürk'ün yeniden küllerinden doğurduğu bir milletin evlatları olarak Cumhuriyetimizin ilkelerini yaşatmak için çaba sarf ediyoruz. Kepez Belediyesi olarak aklın, bilimin ve cumhuriyetin ışığında yürümeye devam edeceğiz" dedi.

Tarihin Karanlık Günleri

Sunay Akın, dinleyicileri 1918 yılının Kasım ayına götürerek İstanbul'un işgalini anlattı. "13 Kasım 1918'de İstanbul düştü. 1915'te Çanakkale'yi geçemeyen emperyalist güçlerin gemileri 1918'de boğazı geçtiler. İstanbul caddelerinde düşman askerleri dolaşmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Kemalizm'in Kökeni

Akın, Kemalist sözcüğünün tarihsel kökenlerine değinerek, "İstanbul'un işgaliyle Anadolu'daki insanlar işkencehanelere götürülüyor ve ilk sorulan soru 'Kemalist misin, değil misin?' oluyordu. Kemalist sözü işgale karşı olmak demekti. Bu kelime emperyalistlerin verdiği bir addı" dedi. 1922'de bir Fransız yazarın 'Kemalizm' adlı kitabının yayınlandığını hatırlattı.

Aslanlı Yol'un Sırları

Sunay Akın, Anıtkabir'i iki Türk mimarının tasarladığını belirterek, Aslanlı Yol'un iki tarafındaki aslanların Hitit aslanları olduğunu söyledi. "O yoldan uzun uzun yürürsünüz. Çünkü orada metin var, Hititlerden günümüze uzanan bir bilgi ışığı var. O ışık hiçbir zaman sönmeyecek" diye konuştu.

Mimar Sinan'ın Torunlarının Emeği

Anıtkabir'in Mimar Sinan'ın köyü Ağırnas'lı ustalar tarafından yapıldığını vurgulayan Akın, "Anıtkabir'de Mimar Sinan'ın torunlarının elleri, Hititlerin travertenleri ve Anadolu'nun alın teri var. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın mühendisi Sabiha Gürayman da Anıtkabir'in yapımında görev aldı" bilgisini paylaştı.

Kültür Temelli Cumhuriyet

Mimarlık sanatındaki Türk kültürüne de değinen Akın, "Bir bina yapılırken aynısının minyatürü dış cepheye yapılır, kuşlar için. Bu sadece Türk kültüründe var. Cumhuriyetimizin temeli kültürdür" dedi.

Söyleşinin sonunda dinleyiciler tarafından ayakta alkışlanan Sunay Akın'a, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz tarafından Antalya'nın girişindeki Atatürk maskının tablosu hediye edildi. Foruma CHP Antalya Milletvekilleri, CHP Kepez İlçe Başkanı Gökhan Ölmez ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Antalya,Kepez Belediyesi
belediye365.com
Haber Kaynak : İGFA

Deprem korkusu kronikleşirse uzman desteği şart!

Alışveriş bağımlılığını bilinçli farkındalıkla yenmek mümkün!

Prof. Dr. Ercan: Sarsıntı hissetmek etkilenmek demek değil

İstanbul Maltepe’de “Kent Söyleşileri”nin konuğu Hilmi Hacaloğlu oldu

Kepez'de Atatürk 87. Ölüm Yıl Dönümünde Törenle Anıldı

İstanbul Bakırköy 10 Kasım'da Ata'sını andı

Kepez'de 10 Kasım'da Bilim Atölyeleri Düzenlendi

Kepez'de Lösemili Çocuklar Haftası'nda Turuncu Balonlarla Farkındalık

Ankara’daki gizemli Amerikan Okulu’nun sırları ortaya çıktı

Sunay Akın, Kepez Forum'da 'Aslanlı Yol' Söyleşisiyle Atatürk'ü Andı

Mamak'ta Atatürk 87. Ölüm Yıldönümünde Törenle Anıldı

Alanya'nın 14. Tarih ve Kültür Sempozyumu Gerçekleştirildi

Eyüpsultan'da Turizm Zabıta Birimi kuruldu

Kocaeli Gölcük'te ATV tutkunlarından nefes kesen mücadele

Bolu'da Atatürk Anısına Sonsuzluk Yürüyüşü Düzenlendi