Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, ticari ve amatör balıkçılık faaliyetlerine ilişkin 11 Ağustos 2024 tarihli yayımladığı tebliğlerinde değişiklikler yaparak, su ürünleri avcılığına ilişkin çeşitli düzenlemeleri içeren yeni kurallar getirdi. Ticari değişikliklerde Marmara Denizi ve Boğazlar’da yardımcı gemi kullanımı yasaklanırken, amatörde ise 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren sualtı tüfeği kullanarak avcılık yapacak kişilerin Amatör Balıkçı Belgesi alması zorunlu hale getirildi.

ANKARA (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan su ürünleri avcılığına yönelik ticari ve amatör balıkçılık faaliyetlerine yönelik değişiklik tebliğleri bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'e ilişkin yapılan değişikliklerde avlanma alanlarına yönelik düzenlemeleri güncellenirken, bazı bölgelerde deki avlanma yasakları kaldırıldı.

Hamam Koyu ve Yavansu Koyu, Tersane Adası ve Domuz Adası ile Göcek Koyu’nda avlanma alanları yeni koordinatlarla güncellendi. İzmir Körfezi’nde, İnciraltı Kent Ormanı ile Bostanlı arasında belirlenen hattın doğusundaki alanda avcılık düzenlendi; balıkçı barınaklarına giriş-çıkış serbest bırakıldı.

Avcılık kurallarında yapılan değişikliklerde, ağların ve kapıların güvertede veya ambarda bulundurulması zorunlu hale getirilirken, mavi yengeç avcılığında asgari av boyu 13 cm’den 11 cm’ye indirildi. Dip trolü avcılığında kalkan miktarının toplam avın yüzde 30’unu aşmaması kuralı eklendi.

TİCARİ AVLANMA SEZONLARI DEĞİŞTİ

Avlanma sezonu başlangıcı 31 Ağustos’tan 14 Ağustos’a çekilirken, bazı bölgelerde av yasağı başlangıcı 15 Nisan’dan 1 Mayıs’a ertelendi.

İstanbul’daki avcılık bölgelerinden Terkos çıkarılırken, Ömerli ve Sazlıdere korundu.

12 metre ve üzeri balıkçı gemilerinde birincil av aracı dışında av aracı kullanımı yasaklandı. Av aracı değişikliği 1 Eylül-31 Aralık arasında sadece bir kez yapılabilecek.

Marmara Denizi ve Boğazlar’da yardımcı gemi kullanımı yasaklandı; diğer denizlere geçiş için 3 gün içinde izin belgesi alınması zorunlu kılındı.

AMATÖR BALIKÇILIKTA YENİ DÜZENLEMELER

Öte yandan yine bugünkü Resmi Gazete'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha önce yayımladığı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'de de değişikliğe gidilerek, amatör balıkçılık faaliyetlerine yönelik yeni kurallar getirildi.

SUALTI TÜFEĞİ İLE AVCILIKTA BELGE ZORUNLULUĞU

1 Ocak 2026 tarihinden itibaren sualtı tüfeği kullanarak avcılık yapacak kişilerin, il/ilçe müdürlüklerinden Amatör Balıkçı Belgesi alması zorunlu hale getirildi. Bu belge, dalma yöntemiyle avcılık yapıldığını kanıtlayacak.

İzmir Körfezi’nde, İnciraltı Kent Ormanı (38° 24’ 54” K - 27° 3’ 36” D) ile Bostanlı (38° 27’ 25.18” K - 27° 5’ 21.29” D) arasında çekilen hattın doğusundaki alanda amatör avcılık düzenlendi. Balıkçı barınaklarına giriş-çıkış serbest bırakıldı. Muğla Fethiye’de kıyıdan olta ile avcılık hariç, aşağıdaki bölgelerde amatör avcılık sınırlandırıldı.

Tebliğdeki bazı haritalarda güncelleme yapılarak, yeni avlanma alanlarını yansıtacak şekilde değiştirildi.

–– 6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ Değişikliği'ne ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ.
–– 6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ Değişikliği'ne ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ.


Haber Kaynak : İGFA

Antalya Büyükşehir raylı sistem işletmecilerini ağırladı

Vapurda ofis keyfi başladı

İBB'nin bayram tedbirleri devam ediyor

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bayram yoğunluğu

Deprem riski yurtdışı konut taleplerini artırdı

İlk Kadın OSB için adımlar atıldı

Şehit ailesine Ovalıoğlu'ndan ziyaret

Simge Harbiye’de büyüledi: Yeni şarkısının müjdesini verdi…

Bayram sofralarında sebzeyi eksik etmeyin

Bayramda omurga sağlığına dikkat

Tutuklu Başkan Çalık’tan mesaj: Umudumu yitirmeyeceğim

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı'nda kazananlar belli oldu

Ankara ve İstanbul'dan Şam uçuşları başlıyor... İlk sefer 16 Haziran'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teşkilatına mesaj: 'Türkiye Yüzyılı' hedefi demokrasi ve kardeşlik

Bursa İl Jandarma'dan bayramlık yoğun trafiği denetimi