Toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler sunan sosyal girişimcilik alanında önemli bir hamle geliyor.
ANKARA (İGFA) - Türkiye’nin 11 ilini kapsayan ve kadınlar ile gençleri odağına alan Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi, 26 Mayıs’ta başlıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu, Dünya Bankası yetkilileri ile AB üyesi ülkelerin büyükelçilerinin katılımıyla start verilecek proje için medeniyetler şehri Mardin’de, AB Büyükelçilerinin de katılacağı bir lansman Mardin'de gerçekleştirilecek. Mardin Büyük Otel’deki toplantıda Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi NikolausMeyer-Landrut ile Dünya Bankası Türkiye Direktörü AugusteTanoKouame’nin açılış konuşmaları yapacak.
Kısa adı SEECO olan Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi, Avrupa Birliği FRIT Mali Yardım Fonu kapsamında fonlanacak ve Dünya Bankası ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
39,5 MİLYON AVRO BÜTÇELİ
Proje, 2025 yılına kadar Çukurova, Doğu Akdeniz, İpekyolu, Karacadağ ve Dicle kalkınma ajanslarının yerel ortaklığında, Adana, Mersin, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Mardin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde uygulanacak. 39,5 milyon avro toplam bütçeli proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kalkınma ajansları tarafından uygulanacak.
YÜZDE 70’İ KADIN
Proje ile kadınlara ve gençlere dönük sosyal girişimciliği desteklemeye yönelik faaliyetleri finanse edecek. SEECO Projesi çalışmalarını yüzde 70 kadın, yüzde 30 genç ile birlikte yürütecek. Proje kapsamında 3 bileşen altında sosyal girişimleri ve girişimcileri destekleyecek çeşitli faaliyetler yürütülecek.
Yeni sosyal girişimlere 10 bin avro, mevcut sosyal girişimler de 25 bin avroya kadar desteklenecek. Sosyal girişimcilerin ihtiyaçlarının ve eksikliklerinin araştırılacak, Pazar analizleri yapılacak.
Sosyal Girişimcilik ve Geçim Kaynağı Tesisleri başlığı altında atıl tesisler yenilenerek 11 ilde en az 7 bin kişinin faydalanabileceği 70 tesis ayağa kaldırılacak.
Bu tesisler arasında anaokulları ve çocuk bakım tesisleri, atölyeler ve işlikler, pazar ve satış alanları yer alacak. Bu tesislerde sosyal girişimlerin doğması ve gelişmesi için gerekli çalışmalar yürütülecek.
Öte yandan sosyal girişimcilik alanında kapasite geliştirme hedefine yönelik olarak çok sayıda organizasyon, toplantı, seminer, panel düzenlenerek farkındalık oluşturulması sağlanacak.