Sivil toplumda çalışan kadınlar erkeklere göre daha stresli

Sivil toplumda çalışan kadınlar erkeklere göre daha stresli

Sivil toplumda çalışan kadınlar erkeklere göre daha stresli

'Sivil Toplum İhtiyaç ve Motivasyon Araştırması' raporuna göre, sivil toplum çalışanı kadınların yüzde 55.2’si erkeklere göre daha fazla stresli hissediyor.

İSTANBUL (İGFA) - Sivil Toplum ve Medya Çalışmaları Derneği’nin, Sivil Toplumun Geleceği Projesi kapsamında hazırladığı ‘Sivil Toplum İhtiyaç ve Motivasyon Araştırması’ raporu, Türkiye’nin dört bir yanında, farklı alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşlarındaki (STK) kadınların, sivil toplumla ilgili görüş ve beklentilerini ortaya koyuyor.  

Rapora göre, sivil toplum faaliyetleri sırasında kadınlar daha fazla stres hissediyor; yüzde 55.2’si, orta veya yüksek seviyede stres hissettiğini belirtiyor. Raporun, kapsamı ve yöntemi açısından mevcut durumu ortaya koyan önemli bir çalışma olduğunu söyleyen proje uzmanı Emine Uçak, “Kadın hareketi üzerinde artan baskı, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali ve toplu yürüyüşlere yönelik polis şiddeti kadınlarda yükselen kaygıyı açıklayabilecek gelişmeler” diyor.  

KADINLAR DAHA ÇOK “BASKI VAR” DİYOR

Sivil toplum faaliyetlerinin toplum üzerindeki etkisi konusunda sivil toplumu etkili görenlerin oranı kadınlarda yüzde 41.8. Etkisiz görenler yüzde 15.2’de kalıyor. Bu oranlar erkeklerde yüzde 26.9 ve yüzde 31.3. Sivil toplumun gelecekteki etkisi konusunda kadınlar yine iyimser ve bunun oranı yüzde 35.2. Bu oran erkeklerde yüzde 24.2’ye düşüyor. STK’lara yönelik baskı ve engelleme konusunda katılımcılar ikiye bölünürken, yüzde 53.8’lik çoğunluk baskı olmadığını düşünüyor. 

Araştırmanın analisti, siyaset bilimci Nezih Onur Kuru ise, OHAL ve sonrasında baskı ve engellerin mevcut olduğunu söyleyenlerin çoğunlukta olması beklentisinden farklı bir tablo olduğunun altını çizdi.

Siyasi mücadeleden ve baskıdan uzak alanlardaki kuruluşların ağırlığı bu sonuçta rol oynadığını belirten Kuru, "Baskı ve engellemeler konusunda aktivist mücadele gerektiren ve hükümet baskısına daha çok maruz kalan savunucu grup hariç, tüm gruplarda baskı yok, diyenler çoğunlukta. Seküler kurumlarda çalışanlarda baskı olduğunu düşünenler yüzde 50’yi aşsa da baskı ve engel yok, diyenlerin yüzde 47.5’i bulduğu not edilmeli. Ancak kadınlarda, gençlerde, eğitim düzeyi daha yüksek olanlarda baskı ve engellerin var olduğunu söyleyenler daha yüksek" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Türkiye'nin kar haritası yayınlandı!

Isparta Halkı Çamurlu ve Kirli Sular Nedeniyle Yeni Bir Günlük Rutin Kazandı

Isparta'nın Doğa Harikası Kovada Gölü Kuruyor!

Emekli polis memuru Ali Ünal, vefat etti!

Türk Telekom’a Avrupa birinciliği

Ankara'da iş yurtları ürün ve el sanatları fuarı açıldı

İETT kapılarını patili dostlara açtı

Prof. Dr. Tarhan: Yalnızlık madde kullanımını tetikliyor!

Antalya Muratpaşa'dan 'göç' bildirgesi

Mercedes tutkunları İnegöl’de bir araya geldi

MUPA ortak akılla Muğla'yı planlamak için yola çıktı

Gebze Beşköylüler Derneği yeni yerinde hizmete açıldı

Meteoroloji sağanağa karşı uyardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Önderoğlu için taziye

İmamoğlu üniversitelilerle buluştu