İçişleri Bakanlığı Elektronik İzleme Merkezi tarafından şiddet uyguladığı için elektronik kelepçe takılanları adım adım takip ediyor. KADES uygulamasına 5 dil seçeneği daha ekleniyor.
ANKARA (İGFA) - İçişleri Bakanlığı, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) yer alan Elektronik İzleme Merkezi tanıtıldı.
Bakan Yardımcısı Muhterem İnce'nin de yer aldığı programda, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Sibel Özdemir merkeze ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Bakanlık faaliyetlerini "şiddete karşı sıfır tolerans" anlayışıyla yürüttüğünü belirten Özdemir, tüm kolluk personelinin kadına karşı şiddetle mücadelede en üst düzeyde duyarlı hale getirilmeleri, işlemlerini profesyonel olarak tesis edebilmeleri için sürekli olarak eğitime tabi tutulduğunu söyledi.
Eğitimde üzerinde durulan konuların başında, mağdur ile iletişimin geldiğini, kolluk personelinin yetki ve sorumluluklarını bilmesi, bu yetki ve sorumlulukları tereddüt etmeden kullanmasının ön planda olduğunu aktaran Sibel Özdemir, veri entegrasyonu sayesinde de vaka bildiriminin anında paylaşıldığını ve mağdur için gerekli tedbirlerin alınabildiğini anlattı.
Şiddet uygulayan kişinin mağdura kesinlikle yaklaşmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Peki yaklaşırsa ne olur? Kelepçeyi çıkarmaya çalışırsa ne olur? Hepsinin ihlal olarak bildirimi düşüyor bize. Eğer şarjı yüzde 30'un altına düşerse ikaz düşüyor. Biz yükümlüyü ikaz ediyoruz. Şiddet uygulayan, ayak bileğine takılan elektronik kelepçeyi çıkarmaya çalışırsa ihlal olarak geliyor, müdahale prosedürümüz başlıyor. Ya da mağdura yaklaştı yasak bölge olarak ifade ettiğimiz ve bizim harita üzerinden işaretlediğimiz alana girmeye teşebbüs etti, yine aynı şekilde müdahale prosedürümüz başlıyor" diye konuştu.
KADES UYGULAMASINA 5 DİL SEÇENEĞİ DAHA EKLENİYOR
Öte yandan "Tek tuşla şiddetin karşısında kadınların yanında" mottosu ile 24 Mart 2018'de hayata geçirilen Kadın Acil Destek Uygulamasının (KADES), şiddet ihbar süresini minimum seviyeye çektiğini dile getiren Özdemir, KADES uygulaması bugüne kadar 3 milyon 700 bin kadın tarafından indirildiğine dikkati çekti. Yaklaşık 400 bin ihbar alındığını kaydeden Özdemir, bu sistem üzerinden tüm ihbarlara ortalama 5 dakika süre içerisinde müdahale edildiğini belirterek Türkçe dışında 5 olan dil seçeneğini 10'a çıkarma yönünde çalışmaları hızlandırdıklarını kaydetti.
Bakanlığın internet sitesinde yer alan bilgye göre, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça ve Farsça olarak kullanımı süreden KADES'e eklenecek 5 dil ise İspanyolca, Almanca, Özbekçe, Kırgızca ve Kürtçe olacağı kaydedildi.