Sason’lu Ermeniler Mereto zirvesinde mum yakıp dua etti

Sason’lu  Ermeniler Mereto zirvesinde mum yakıp dua etti

Sason’lu Ermeniler Mereto zirvesinde mum yakıp dua etti

Batman’ın Sason ilçesinde her yıl geleneksel olarak yapılan Mereto dağındaki Vartavar kutlamalarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

BATMAN (İGFA) - Ermenistan ve İstanbul’da ikamet eden Sason’lu Ermenilerin yanısıra farklı illerde ikamet eden vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği Mereto kutlamalarında Ermeni vatandaşlar Mereto dağı zirvesinde bulunan Surp Asdvadzadzin Meyrem Ana kilisesinde mum yakıp dua ettiler.

Kutlamalara Ermenistan’dan katılan Destan bilimci Hayk Hambardzumyan "Ermeni Apostolik Kilisesinin kutlamakta olduğu, İsa Mesih'in suret degiştirmesinin anıldığı Vartavar Bayramı burada biraz daha geç tarihte kutlanmakta.

Sasunlular Vartavar Bayramında Maruta (Mereto) Dağına çıkarak, bayramı zirvede bulunan Surp Asdvadzadzin (Meyrem Ana) Kilisesi’nde kutlar,  adaklarını sunarladı. Bu gelenek bu sene de gerçekleştirildi.

Ben de Sasunlular ve çeşitli illerden gelen turist gurubuyla birlikte adak yemeklerinden yeme, Maruta Surp Asdvadzadzin kilisesine çıkarak orada dualarımı sunma şansına sahip oldum” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da ikamet eden Sason Ermenilerinden Besse Kabak “2007 yılından bu yana Mereto kutlamalarına katılıyorum.  O doğrultuda her geçen yıl aynı duyguyla, aynı coşkuyla geliyorum. Bütün gezi boyunca bize İstanbul’dan getirdiğim adak bulgurları iştirak etti. Kimisi adak mumlarını, kimisi adak bulgurlarını göndermiş oldu. Ben İstanbul’dan bir kişi gelsem bile onlarca kişinin adak kurbanlarını, bulgurlarını, dualarını getirdim. Bu duaları buradaki adak kutlamalarına katılan insanların dualarıyla birleştirmiş oldum. Eskiden bu bölgelerde ikamet eden herkes herhangi bir din, dil, ırk ayrımı olmaksızın bu kutlamalara beyaz elbiseleriyle katılır, Mereto zirvesinde mumlarını yakar, dua eder ve güneşin doğuşunu izlerlerdi. Amacımız bu kutlamaları eskisi gibi bütün insanlarımızın kaynaştığı bir gelenek haline getirmektir” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

Denizli'de Asbestli Borular Yerini Modern Altyapıya Bırakıyor

Karabük'te İlkokul Öğrencilerine Yönelik Hijyen Eğitimleri Devam Ediyor

Çemişgezek Belediyesi 2026 Yılının İlk Meclis Toplantısını Gerçekleştirdi

Eyüpsultan Belediyesi’nden ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek desteği

Bozüyük'te İnönü Savaşları Şehitleri Zaferin 105. Yılında Anıldı

Kepezspor, Sahasında Karacabey Belediyespor'u 2-1 Mağlup Etti

Bayburt'ta Kar Mücadelesi Gece Gündüz Devam Ediyor

Keçiören'de Park ve Bahçeler Yenileniyor

33 İl 2025'te 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi, 46 İlde Artış Kaydedildi

Alanya 2026 Etkinlik Takvimi Tanıtıldı: Kızılkule'nin 800. Yılı ve Uluslararası Festivaller Vurgulandı

İzmit'te Yılbaşı Etkinlikleri Yoğun Katılımla Gerçekleşti

Bolu Belediyesi'nin Sömestr Çocuk Atölyesi için başvurular başladı

Bandırma'da İmar Kanunu 18. Madde Uygulaması İlan Edilecek

Niğde Belediyesi Personeline YEDAM İş Birliğiyle Sanal Kumar Farkındalık Eğitimi

Keçiören'de Türk Halk Müziği Konseri Sanatseverlerle Buluştu