Sahim-SEN: Yargı kararları göz ardı ediliyor

Sahim-SEN: Yargı kararları göz ardı ediliyor

Sahim-SEN: Yargı kararları göz ardı ediliyor

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda vergi paketi görüşmeleri esnasında verilen önerge ile Toplu Sözleşme İkramiyesi yeniden kabul edildi. Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, durumun hukuka aykırı ve adaletsiz olduğunu söyledi.

ANKARA (İGFA) - Son dönemde, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile getirilen ve sendikaların, kendi hizmet kolundaki memur sayısının yüzde 1’inden fazla üyesine sahip olanlarına toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme, Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunmuştu.

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrasında bu uygulamalar yasa dışı bulunmuştu. Yüksek mahkemelerce konunun hukuka aykırılığını dile getiren Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Anayasal hak olan sendika seçiminin kısıtlanması, siyaset üstü sendika anlayışı gözeten sendikalar tarafından kabul görmemektedir. Sendikaların, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için var olduklarını unutmamalıyız. Hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm yetkilileri, hukuka uygun hareket etmeye ve çalışanların anayasal haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz.’’ dedi.

YARGI KARARLARI GÖZ ARDI EDİLİYOR!

Danıştay'ın bu kararına rağmen hukuk tanımayarak yüzde 2 barajı getirilmiş, sendikal örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıran yüzde 2 barajı ile çalışanların sendikal tercihlerine müdahale edilmiş, ilgili düzenleme 18 Ocak 2024 tarihinde Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda görüşülerek yeniden iptali gerçekleştirildi. Danıştay’ın yüzde 1, AYM’nin yüzde 2 iptal kararına rağmen, yeniden yüzde 1 kararının, AYM'den döneceğinden kimsenin şüphesi olmamasına rağmen, yeni bir karmaşanın ve yeni mağduriyetlerin yaşanacağı alenen ortadayken, yüzde 1’i milletvekillerine sunan sendikacılar, yüzde 1’i imzalayarak teklif verdi. Bu konuya ilişkin açıklamada bulunan Özlem Akarken ‘‘Bu kararlar, kamu çalışanlarının haklarını koruyan yasal düzenlemelere aykırıdır ve hukuk devleti ilkesine zarar vermektedir. Yetkili sendika temsilcileri, yargı kararlarının yok sayılmasını ve kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını gasp etmektedir.. Yargı kararlarının göz ardı edilmesi, adaletin ve yasaların nasıl ihlal edildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Sendika olarak, kamu çalışanlarının yıllar süren mücadeleler sonucunda elde ettikleri haklarının keyfi bir şekilde gasp edilmesine karşı güçlü bir şekilde tepki gösteriyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ İPTAL EDİLSİN!

6. Dönem toplu sözleşmelerinde sözleşme ikramiyesinde yararlanmak için yüzde 1 barajını getirmeleri ve Danıştay’ın toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalar şeklinde kıstas getirilmesi suretiyle sendikalar arasında ayrıma yol açılmaktadır. Konu hakkında açıklamada bulunan Akarken, “Sendikal özgürlüğe müdahale oluşturarak sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini engellediği gibi, aynı işi yapan kamu görevlileri arasında farklı sendikalara üye olmaları nedeniyle toplu sözleşme ikramiyesi ödemesinde eşitsizlik yaratması, çalışma barışını olumsuz etkiliyor ve bu durum hukuka uygun değil. Tasarruf yapan devletin kasasından çıkan toplu sözleşme ikramiyesini kabul etmiyoruz. Toplu sözleşme ikramiyesi iptal edilsin!” çağrısında bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

Yomra Belediye Başkanı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetimini Ziyaret Etti

Hasan Hüseyin Korkmazgil, Odunpazarı'nda Düzenlenen Programla Anıldı

Yalova Belediyespor Güreşçileri İl Turnuvasında Derece Elde Etti

41 Suçlunun Yurtdışından İadesi Sağlandı

Kayseri'de Hunat Camii Önünde Kurulan İftar Sofrasında Kardeşlik Buluşması

Bakan Işıkhan’dan emeklilere müjde

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart ve Öğrenim Yardımı Ödemelerini Tamamladı

Kartal Kavşağı Projesi Danışmanlık İhalesinde Mali Teklifler Açıldı

Meteoroloji'den kar ve yağmur uyarısı

Tepebaşı'nda Meyve Bahçesi ve Budama Eğitimi 99 Üreticiye Ulaştı

Toroslar'da Sulama Kanalı Güvenlik Krizi: DSİ Görevini Yapmayınca Belediye Devreye Giriyor

Van'da Yoğun Kar Yağışı Yaşamı Etkiledi, Temizleme Çalışmaları Başlatıldı

Armada AVM Çevresinde Trafik Düzeni Değişiyor: Tek Yön Uygulaması Geliyor

Büyükkılıç, TÜGVA Heyetini Makamında Kabul Etti

Eyyübiye Belediyesi, Ramazan'da İhtiyaç Sahibi Ailelere Destek Sağlıyor