Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Uzmanlar, otizmli çocukların okul öncesi dönemde spor becerileri kazanmasının akranları ile olan iletişimde önemli olduğunu söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Fiziksel Aktivite ve Hareket Eğitmeni Mustafa Kurt, otizmli çocukların sosyal uyum becerileri kazanmalarında spor eğitimlerinin önemi hakkında bilgiler paylaştı.

Otizm spektrum bozukluğu olan okul öncesi 3-6 yaş grubunda bulunun bireylerin spor becerisi kazanımlarının kendi akran etkileşiminde oldukça önemli bir rol oynadığını belirten Mustafa Kurt, “Al-ver, At-tut, Otur-kalk, ileri-geri-sağ-sol gibi komutların kazanımları, otizmli çocukların okul öncesinde akranlarıyla olan iletişimlerini kuvvetlendirir. Top sürükleme, yuvarlanan topu hedefe atma, emekleme, çember içerinde bekleme, eğilerek nesne alma, topu yerden sektirerek atıp tutma, çift ve tek ayak sıçrama, en az kendi boyu kadar mesafeden tek-çift el hedefe çember atma gibi temel spor becerilerinin kazanımları oldukça önemlidir.” dedi.

SOSYAL UYUM BECERİSİ KAZANAN OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENLERİ ARTIYOR

Otizmli bireylerin davranış bozukluklarının belirlenip eksik yönlerinin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Mustafa Kurt, “Otizmli bireyin yer değiştirme hareketleri yapabilmesi, denge hareketleri yapabilmesi, küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapabilmesi, nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapabilmesi gibi ilk beceri kazanımlarına bakılıp eğitim planlamasının buna göre yapılması gerekir.” dedi.

Hedefler doğrultusunda otizmli bireyin gelişiminin yardımlı ve yardımsız olarak desteklenmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Kurt, sosyal uyum ve iletişim kurma becerileri kazanan otizmli bireylerin dikkatini daha iyi topladığı, özgüven kazanımlarının olumlu yönde geliştiği ve akran iletişimi ile sosyal uyumda sorun yaşamayıp etkileşim sağlayabildiğinin gözlemlendiğini söyledi.


Haber Kaynak : İGFA

Aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün!

Sağlıklı sonbahar için bağışıklığınızı güçlendirin

Midenize aşırı yüklenmeyin, çünkü...

Kronik öksürük ve ağır yük kaldırma kasık fıtığı sebebi

Kalp ameliyatlarında robotik dönem

Dişler iyi temizlenmezse arayüz çürüğü oluşabiliyor

Dünya kalp cerrahları Türkiye'de buluşuyor

Yerli firmadan sedef hastalığının tedavisine umut veren çalışma

Lojistik sorunları aşılamayı aksatıyor! Taşıma aşıyla nereye kadar?

Kulak tüpü ameliyatı gerektiren durumlar çocuklarda daha yaygın!

Her yıl 300 bin kişi kalp hastalığı tanısı alıyor!

Tümöre 'canlı takip'!

Şok diyetlere dikkat! Saat 18'den sonra yemek yememek herkese uygun değil!

Bu kanser ihmale gelmez! Baş boyun kanserlerinde +40 yaşta risk daha fazla

Kötü haber korkusu mamografi taramasına engel!