Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Uzmanlar, otizmli çocukların okul öncesi dönemde spor becerileri kazanmasının akranları ile olan iletişimde önemli olduğunu söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Fiziksel Aktivite ve Hareket Eğitmeni Mustafa Kurt, otizmli çocukların sosyal uyum becerileri kazanmalarında spor eğitimlerinin önemi hakkında bilgiler paylaştı.

Otizm spektrum bozukluğu olan okul öncesi 3-6 yaş grubunda bulunun bireylerin spor becerisi kazanımlarının kendi akran etkileşiminde oldukça önemli bir rol oynadığını belirten Mustafa Kurt, “Al-ver, At-tut, Otur-kalk, ileri-geri-sağ-sol gibi komutların kazanımları, otizmli çocukların okul öncesinde akranlarıyla olan iletişimlerini kuvvetlendirir. Top sürükleme, yuvarlanan topu hedefe atma, emekleme, çember içerinde bekleme, eğilerek nesne alma, topu yerden sektirerek atıp tutma, çift ve tek ayak sıçrama, en az kendi boyu kadar mesafeden tek-çift el hedefe çember atma gibi temel spor becerilerinin kazanımları oldukça önemlidir.” dedi.

SOSYAL UYUM BECERİSİ KAZANAN OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENLERİ ARTIYOR

Otizmli bireylerin davranış bozukluklarının belirlenip eksik yönlerinin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Mustafa Kurt, “Otizmli bireyin yer değiştirme hareketleri yapabilmesi, denge hareketleri yapabilmesi, küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapabilmesi, nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapabilmesi gibi ilk beceri kazanımlarına bakılıp eğitim planlamasının buna göre yapılması gerekir.” dedi.

Hedefler doğrultusunda otizmli bireyin gelişiminin yardımlı ve yardımsız olarak desteklenmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Kurt, sosyal uyum ve iletişim kurma becerileri kazanan otizmli bireylerin dikkatini daha iyi topladığı, özgüven kazanımlarının olumlu yönde geliştiği ve akran iletişimi ile sosyal uyumda sorun yaşamayıp etkileşim sağlayabildiğinin gözlemlendiğini söyledi.


Haber Kaynak : İGFA

Migren hastalığı en çok 50 yaş altında görülüyor

Saç neden beyazlar? İşte 6 nedeni!

Çocuklarınızda omuz hizasına dikkat! Fark varsa...

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Siz siz olun doktora danışmadan lens kullanmayın

Aşı karşıtlığı bazı hastalıkların tekrar yayılmasına neden oluyor!

İpek Yolu ile gelen hastalık; Behçet

Kulakta sıvı birikimi kulak tüpüyle tedavi ediliyor

Böbrekleri korumanın ve güçlendirmenin yolları

Genç yaşta e-sigaranın esiri olmayın!

Göz sağlığı okul başarısını etkiliyor

Dr. Karaca elektronik sigara pandemisine karşı uyardı

Yediklerimiz omurga sağlığını da etkiliyor!

Mide küçültme ameliyatlarındaki ölüm vakaları artıyor

Kanser tedavisinde daha güçlü ve iyi hissettirecek öneriler