GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

Orta Koridor'da tarihi sefer

Orta Koridor

Orta Koridor'da tarihi sefer

Bu zamana kadar çok sayıda farklı deneme trenlerinin yapılması ardından Çin’in Chongqing ve Chengdu şehirlerinden düzenli tren seferleri kapsamında ilk iki yük treni 9 Temmuz’da Türkiye’ye doğru yola çıktı. 2 bin ton yük taşıyan trenler, Çin içinde yaklaşık 3 bin 500 kilometre yol kat ettikten sonra Orta Asya, Hazar geçişi ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’in Chongqing ve Chengdu şehirlerinden 9 Temmuz günü Türkiye’ye doğru yola çıkan iki yük treninin Orta Koridor üzerindeki taşımacılıkta yeni bir dönemi başlattığını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, “Bu iki tren, Türkiye’nin Orta Koridor’daki lojistik vizyonunun en somut göstergesidir. Trenler Çin içinde yaklaşık 3 bin 500 kilometre yol kat ettikten sonra Orta Asya, Hazar geçişi ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Trenler 2 bin ton yük taşıyor.” ifadelerini kullandı. Bakan Uraloğlu, her iki trenin de Kazakistan sınırını geçtiğini belirtti.

Pasifik Eurasia ile Çin Devlet Demiryolları arasında Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nda imzalanan anlaşma kapsamında hayata geçirilen seferlerin, Türkiye’yi Avrupa-Asya lojistik zincirinin merkezine yerleştirdiğini vurgulayan Uraloğlu, “Ülkemizin ulaştırma ve haberleşme altyapısına son 23 yılda yaklaşık 300 milyar dolar yatırım yaptık. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuza, 2 bin 251 kilometresi Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik. Demiryolu ağı uzunluğumuzu 13 bin 919 kilometreye yükselttik. Orta Koridor’u mümkün kılan ulusal demiryolu ağımız kesintisiz şekilde bu trenlerin Avrupa’ya ulaşmasını sağlayacak" dedi.

“KÜRESEL ULAŞTIRMA KORİDORLARI FORUMU, BU İŞ BİRLİĞİNİN İVME KAZANMASINDA KRİTİK BİR ROL OYNADI”

Bakan Uraloğlu, Çin ile Türkiye arasındaki taşımaların görüşmeler, ortak fizibilite çalışmaları ve altyapı ziyaretleri sonucunda bu noktaya ulaştığını vurgulayarak, “Özellikle geçtiğimiz Mayıs ayında Pekin’de gerçekleştirdiğimiz görüşmeler ve İstanbul’da düzenlediğimiz Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu, bu iş birliğinin ivme kazanmasında kritik bir rol oynadı” açıklamasında bulundu.

Yılda bin tren hedefiyle Avrupa ve Çin arasında Türkiye’yi merkeze alan kesintisiz bir lojistik akış sağlamayı amaçladığını belirten Uraloğlu, “Bu süreç yalnızca lojistik değil, aynı zamanda ülkemizin jeostratejik güven adası rolünü de pekiştiren bir adımdır. Hem bölgesel hem de küresel ticarette alternatif güzergâhlar sunarak kriz anlarında bile tedarik zincirlerini ayakta tutma kapasitemizi güçlendiriyoruz. Kalkınma Yolu projesi ile birlikte ülkemiz açısından gerek taşımacılık gerek enerji ve dijital hatlar bakımından son zamanların en önemli lojisitik ağı olan Orta Koridor projemiz, Çin başta olmak üzere güzergah üzerindeki Asya ve Avrupa ülkeleriyle yaptığımız ve yapacağımız işbirlikleriyle daha da gelişecektir” değerlendirmesinde bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: orta koridor'da tarihi sefer

İstanbul Maltepe’de epilepsi farkındalığı için mor koşu

Konyalı genç seyyahlar bu yıl da İstanbul'la buluşacak

22 yıl sonra gelen iade... “Melek Heykeli” yerine döndü

Tekstilde geleceğin kodları Bursa'da yazıldı

Kanser artık yaş tanımıyor!

İstanbul Bakırköy'de minik eller can verdi

Minguzzi ailesinden Başkan Tugay’a ziyaret

EPDK’dan doğal gaz tarifelerine revizyon... Yeni üst sınırlar 1 Nisan’da yürürlükte

Kırıkkale'de Çocuk Trafik Eğitim Parkı'ndan 20 Bin Öğrenci Faydalandı

32 Yıllık Trafik Polisi, Motosiklet Konvoyuyla Mesleğine Veda Etti

Körfezdeki dev temizliğe hayran kaldılar... Dip Çamuru Projesi etkiledi

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Alınca Mahallesi'nde İncelemelerde Bulundu

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Esnaf ve Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Frankofon Film Festivali Nilüfer'de Başladı

Yeşilyurt'ta Otizm Yaşam Merkezi Nisan'da Açılıyor