Okullaşmada kız çocukları rekor seviyeye ulaştı

Okullaşmada kız çocukları rekor seviyeye ulaştı

Okullaşmada kız çocukları rekor seviyeye ulaştı

Eğitimde son yirmi yılda gerçekleştirilen hamleler ve yapılan yatırımlar, okullaşma oranlarının rekor seviyelere ulaşmasını sağladı.

ANKARA (İGFA) - 2000'li yıllarda kız çocuklarının ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 39 iken bugün itibarıyla yüzde 95'e ulaştı. Böylece ilk kez kız çocuklarının okullaşma oranı, erkek çocukları geçti.

Son 20 yılda okullaşma oranlarının artmasıyla 2000'li yıllarda beş yaştaki okul öncesinde okullaşma oranı yüzde 11 iken bugün itibarıyla yüzde 95'e ulaştı.

Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44 iken bugün yüzde 95 oldu. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14 iken bugün yüzde 48. Böylece Türkiye, ilk kez son yirmi yılda OECD ülkelerinin okullaşma oranlarına erişti.

Ortaokulda 2016 yılından itibaren kız çocuklarının okullaşma oranı, erkekleri geçti. 2014 yılından itibaren de yükseköğretimdeki okullaşma oranları erkekleri geçti.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir ülkenin en kalıcı ve sürdürülebilir kaynağının beşeri sermayesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Beşeri sermayesinin niteliğini artırmadaki en önemli enstürman, eğitimdir. Dolayısıyla tüm ülkeler diğer ülkelerle de rekabet edebilmek için eğitim çağ nüfusunun tamamını okullaştırmayla ilgili çok önemli projelere imza atıyorlar. Tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı" dedi.

SÜRECİN KAZANANI KIZ ÇOCUKLARI

"Bu sürecin en önemli kazananları kız çocuklarımız" diyen Bakan Özer, "Kız çocuklarımızın okullaşma oranlarında çok ciddi bir artış ortaya çıktı. Örneğin ortaöğretimdeki kız çocuklarının 2000'li yıllardaki okullaşma oranı yüzde 39 iken bugün yüzde 95'e ulaştı. Diğer taraftan ilkokul ve ortaokul kademesinde de kız çocuklarımızın okullaşmasıyla ilgili hiçbir sorun kalmadı ve ilk kez yirmi yılın sonunda bu ülkede kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili sorun kökünden çözülmüş oldu" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Pendik Belediyesi Yapay Zeka Destekli Sıfır Atık Sistemi Alacak

DİSMEK'te 10 dalda sanat ve meslek kursları için kayıtlar başladı

Manavgat Belediye Başkan Vekili Çiçek, Konyalılar Derneği'nin Sonbahar Şenliği'ne Katıldı

Kahramanmaraş'ta Şehit Aileleri ve Gaziler Onurlandırıldı

Anatolian Goes Jazz Grubu Şanlıurfa'da Unutulmaz Konser Verdi

Şehitkamil Belediye Meclisi Ekim Ayı Toplantısı Gerçekleşti

Bilim Samsun ve Keşif Kampüsü Yeni Eğitim Dönemine Başladı

Siirt'in Ekonomik Dönüşümü İçin Çalıştay Düzenlendi

Biyosidal Ürün ve Veteriner Tıbbi Ürün Satın Alınacaktır

Karatay Belediyesi Tatlıcak Mahallesi'nde Asfalt Çalışmalarını Sürdürüyor

Bursa'da 'Cumhuriyet Demek' Kampanyasına Gençlerden Yoğun İlgi

Gümüşhane Belediye Başkanı, Vefat Eden Personeli Azime Gürbüz'ü Andı

Konya'da Kanalizasyon Borusuna Düşen Köpek Kurtarıldı

Kepez'de 'Zamana Değer Katanlar' defilesi büyük ilgi gördü

Manavgat Belediyespor Sezona Galibiyetle Başladı