Nohut, kuru fasulye ve mercimek Türk mutfağının baş tacı

Nohut, kuru fasulye ve mercimek Türk mutfağının baş tacı

Nohut, kuru fasulye ve mercimek Türk mutfağının baş tacı

10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nde, sofralarımızın vazgeçilmezi olan nohut, mercimek ve kuru fasulye Türk mutfaklarında hak ettiği yeri koruyor.

İSTANBUL (İGFA) - İlk kez 2019 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Bakliyat Gününde, bakliyatın beslenmedeki önemine ve gıda güvenliği açısından bakliyatın oynadığı role dikkat çekiliyor. Bakliyatlar, küresel iklim değişikliği çerçevesinde, hayvansal protein kaynaklarına göre daha az su ve enerji gerektirdiği için çevre dostu bir seçenek olarak kabul ediliyor.

Bir kilogram mercimek üretimi için yaklaşık 50 litre su gerekirken, bir kilogram kırmızı et üretimi için yaklaşık 13 bin litre suya ihtiyaç duyuluyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de tarla bitkileri yetiştiriciliğinde ekim alanı ve üretim bakımından ilk sırayı tahıllar alırken, tahılları yemeklik tane baklagiller takip ediyor. Türkiye’de 1 milyon tonun üzerinde bakliyat tüketimi gerçekleşirken; en çok tüketilen bakliyat ise 475 bin tonla nohut oldu. Nohutu 305 bin tonla kuru fasulye, 228 bin tonla kırmızı mercimek ve 35 bin tonla yeşil mercimek izledi.

Bu arada bakliyatların güçlü bir yere sahip olduğu Türkiye pazarında hızlı bir yükseliş sergileyen Hasata markası, tüketicilerin tahıl ve bakliyat ürünleri kategorisini tüketme motivasyonlarına dair yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı. Dünya çapında tarım ürünleri tedarik zinciri alanında faaliyet gösteren Tiryaki Agro Grubu’nun şirketlerinden Tiryaki Anadolu Holding’e ait Hasata markasının, 2024 yılında yaptırdığı araştırma 500’den fazla kadın tüketiciyi kapsadı.

Türkiye’de bakliyat, makarna ve pirinçten sonra düzenli olarak en fazla tüketilen gıda grubu ve araştırmaya katılan kadınların yüzde 98’i düzenli olarak sofralarında bakliyat ürünlerine yer verdiklerini belirtti. Katılımcıların bakliyat ürünleri ile ilgili beklentilerinde ise yüzde 41’lik oranla lezzetli olması ilk sırada yer aldı. Lezzetli olması kriterini yüzde 19’luk oranla çabuk ve iyi pişmesi, yüzde 13’lük oranla besleyici olması takip etti.


Haber Kaynak : İGFA

Küresel Kadın Zirvesi Başkanı Irene Natividad: Kadın şirket liderlerinin sayısı halen çok az

Soğuk havada doğal gaz uyarısı... Hayati hatalara dikkat!

İstanbul Maltepe'de 'yerli malı' kadın emeğiyle kutlandı

Şanlıurfa'da Hızmalı ve Atatürk Mahalleleri İçin Kentsel Dönüşüm Projesi Başlıyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Yüzme Takımı, Okul Sporları Yarışmalarında 48 Madalya ve Kupa Kazandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Sertifikalı Dijital Eğitim Programı Başlatıyor

Aydın'da Koçarlı ve Germencik İlçelerinde Kapsamlı Belediye Çalışmaları

Bursa'da Balkan Göçünün Hafızası Genç Kuşaklara Aktarılıyor

Bursa'ya 'Hatıra Ormanı': 15 Bin Fidan Toprakla Buluştu

Öğrenciler Kemer Belediyesi Kültür Evi'ni ziyaret ederek tarihi öğreniyor

Didim'e 370 Milyon TL'lik Altyapı Yatırımı Tamamlanma Aşamasında

Muş'ta Kış Hazırlığı: Yeni Mahalle'de Yol Güçlendirme Çalışması

Muş Belediye Eşbaşkanı Tuba Sayılğan, Kadın Mimar ve Mühendislerle Bir Araya Geldi

Enduro Sporcuları Kemer Belediye Başkanı'nı Ziyaret Etti

Lapseki Belediye Başkanı, Dünya Çiftçiler Günü'nde Üreticileri Ziyaret Etti