Mudanya’da tarihi dokuyu korumak için adım

Mudanya’da tarihi dokuyu korumak için adım

Mudanya’da tarihi dokuyu korumak için adım

Bursa'da Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin düzenlediği Koruma ve Onarım Semineri’nde, kentin tarihi dokusunu korumak için Kentsel Tasarım Rehberi hazırladıklarını açıkladı.

BURSA (İGFA) -  TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Koruma ve Onarım Semineri, Bursa Akademik Odalar Birliği Konferans Salonu’nda başladı.

Akademisyenler, STK’lar, kamu ve meslek temsilcilerinin katıldığı seminerde Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, kentin kültürel ve doğal mirasını koruma çalışmalarını anlattı.

Başkan Dalgıç, “Mudanya, 2800 yıllık tarihiyle özel bir yer. Kurtuluş mücadelesini mütarekeyle sonuçlandıran bir kent. Çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Her kültür varlığı için hayal kuruyorum. Myrleia Antik Kenti’nin bulunduğu alanı kamulaştırmak için çalışıyoruz, ancak bu alanın sahile ve antik limanlara kadar uzanan kısmında devletin de desteği şart” dedi. Dalgıç, 14 aydır kurulması için çaba gösterdikleri Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) için yanıt alamamalarına tepki göstererek,  “Mudanya gibi tarihi bir kentte KUDEB’e itiraz olur mu?” diye sordu.

KENTSEL TASARIM REHBERİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA

Dalgıç, kent tarihi dokusunu korumak için Kentsel Tasarım Rehberi hazırladıklarını belirtti. “Kent merkezinde 12,5 hektarlık koruma alanında, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve kimlikli yaşam alanları oluşturmayı hedefliyoruz. Tasarım kriterlerini belirledik, rehberi Koruma Kurulu onayına sunacağız. Ayrıca binalarda tarihi dokuya uygun cephe sağlıklaştırmaları ve kentsel yenilemeler planlıyoruz” diye konuştu.

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Erez Özdoğan, kültür varlıklarının korunmasının temel sorumlulukları olduğunu vurguladı. Türkiye Kırsal Mimarlık Atlası Projesi’nden bahseden Özdoğan, Emek Sineması, Atatürk Kültür Merkezi ve Gezi Parkı gibi alanların korunması için mücadele verdiklerini belirtti. Özdoğan, adli süreçler nedeniyle seminere katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ı selamlayarak, “Bedel ödeyen meslektaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını diliyorum” dedi.

Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise kültürel mirası korumanın yalnızca kamuyla sınırlı olmadığını, meslek odaları ve STK’lara da görev düştüğünü ifade etti.

Seminer, 10 Mayıs Cumartesi günü de Tirilye Taş Mektep’teki oturumlarla devam edeceği bildirildi.


Haber Kaynak : İGFA

Leman Dergisi'ne karikatür soruşturması: 4 tutuklama!

Suriye’de Türk teknolojisi tanıtılıyor... Türk üreticileri Suriye'de yeni döneme hazır

Coğrafi işaretli 'Yalova Kestane Balı' sofralarda parlıyor

İstanbul Şile'de atık sorunu! Şile'de çevre kirliliği alarmı

İstanbul'un nostaljik tramvayı yenilendi

Muğlalı gençlerden büyüleyen bale performansı

Fahrettin Altun'dan 'Özel' tepki! Millet iradesine hakaret kabul edilemez

Salihli MYO ile TSO arasında nitelikli eğitim için güç birliği

Göz tansiyonuna karşı yıllık kontrol uyarısı

Aybüke Albere’den samimi itiraf: “Çocukluk aşkım Çelik’ti!”

İstanbul Beylikdüzü Nefes Arama Kurtarma Ekibi Manisa'da

Yaz sıcaklarında diyabetliler için 7 hayati önlem

Zehir tacirlerine ağır darbe! 825 kilo eroin ele geçirildi

Dijital reklam harcamaları rekor kırdı... Yapay zekâ tabanlı reklamlar yolda

Bacak ağrısı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir