Mudanya’da tarihi dokuyu korumak için adım

Mudanya’da tarihi dokuyu korumak için adım

Mudanya’da tarihi dokuyu korumak için adım

Bursa'da Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin düzenlediği Koruma ve Onarım Semineri’nde, kentin tarihi dokusunu korumak için Kentsel Tasarım Rehberi hazırladıklarını açıkladı.

BURSA (İGFA) -  TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Koruma ve Onarım Semineri, Bursa Akademik Odalar Birliği Konferans Salonu’nda başladı.

Akademisyenler, STK’lar, kamu ve meslek temsilcilerinin katıldığı seminerde Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, kentin kültürel ve doğal mirasını koruma çalışmalarını anlattı.

Başkan Dalgıç, “Mudanya, 2800 yıllık tarihiyle özel bir yer. Kurtuluş mücadelesini mütarekeyle sonuçlandıran bir kent. Çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Her kültür varlığı için hayal kuruyorum. Myrleia Antik Kenti’nin bulunduğu alanı kamulaştırmak için çalışıyoruz, ancak bu alanın sahile ve antik limanlara kadar uzanan kısmında devletin de desteği şart” dedi. Dalgıç, 14 aydır kurulması için çaba gösterdikleri Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) için yanıt alamamalarına tepki göstererek,  “Mudanya gibi tarihi bir kentte KUDEB’e itiraz olur mu?” diye sordu.

KENTSEL TASARIM REHBERİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA

Dalgıç, kent tarihi dokusunu korumak için Kentsel Tasarım Rehberi hazırladıklarını belirtti. “Kent merkezinde 12,5 hektarlık koruma alanında, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve kimlikli yaşam alanları oluşturmayı hedefliyoruz. Tasarım kriterlerini belirledik, rehberi Koruma Kurulu onayına sunacağız. Ayrıca binalarda tarihi dokuya uygun cephe sağlıklaştırmaları ve kentsel yenilemeler planlıyoruz” diye konuştu.

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Erez Özdoğan, kültür varlıklarının korunmasının temel sorumlulukları olduğunu vurguladı. Türkiye Kırsal Mimarlık Atlası Projesi’nden bahseden Özdoğan, Emek Sineması, Atatürk Kültür Merkezi ve Gezi Parkı gibi alanların korunması için mücadele verdiklerini belirtti. Özdoğan, adli süreçler nedeniyle seminere katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ı selamlayarak, “Bedel ödeyen meslektaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını diliyorum” dedi.

Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise kültürel mirası korumanın yalnızca kamuyla sınırlı olmadığını, meslek odaları ve STK’lara da görev düştüğünü ifade etti.

Seminer, 10 Mayıs Cumartesi günü de Tirilye Taş Mektep’teki oturumlarla devam edeceği bildirildi.


Haber Kaynak : İGFA

Gaziantep'te 65 Yaşındaki Kadın 58 Yıl Sonra Okuma Yazma Öğrendi

Aksaray'da Okul Kantinlerine Yönelik Zabıta Denetimleri Tamamlandı

Van'da Yaşlı ve Alzheimer Hastaları İçin Taş Boyama Etkinliği Düzenlendi

Ankara Büyükşehir Belediyesi PERGEL Projesi'nin Beşinci Dönemi Tamamlandı

Yeşilyurt'ta El Sanatları Kursları Kışın İlgi Odağı Oldu

Yerel Yönetimler Afetlere Dirençli Kentler İçin Ankara'da Bir Araya Geldi

Yavaş, Plansız İmar Artışlarının Trafik Sorununu Derinleştirdiğini Belirtti

Kahramanmaraş'ta Uluslararası Şiir ve Öykü Yarışması Başladı

Sakarya'da 2025 Yılı 253 Kültür-Sanat Etkinliğiyle Tamamlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2025'te Spor Organizasyonları ve Yatırımlarla Öne Çıktı

Yalova Belediyesporlu İslam Murzaev, Türkiye Şampiyonası Biletini Kaptı

Kırşehir Belediyesi'nden TBMM Engelli Komisyonu'na Bölge Toplantısında Sunum

Mersin Büyükşehir Meclisi 2026'nın İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

Bağcılar'da Mazgal Temizlik Çalışmaları Hız Kazandı

Yunusemre'de Down Sendromlu Bireyler İçin Judo Kursları Başladı