Moto-Kuryelere Yetki Belgesi İndiriminde Son 11 Gün

Moto-Kuryelere Yetki Belgesi İndiriminde Son 11 Gün

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, 15 Kasım'dan sonra yetki belgesi ücretinin 7.662 liradan 17.252 liraya çıkacağını açıkladı. 82 bin 288 yetki belgesi düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, moto-kuryelere yönelik yetki belgesi ücretlerinde yüzde 95 indirimin son 11 gün kaldığını açıkladı. Uraloğlu, "15 Kasım'dan sonra 1 motosiklet için yetki belgesi ücreti 7 bin 662 liradan 17 bin 252 liraya yükselecek" dedi.

Yeni Düzenleme ve Geçiş Süreci

Uraloğlu, 15 Mayıs 2025'te yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği değişikliğiyle moto-kurye faaliyetlerinin ilk kez mevzuata kavuştuğunu hatırlattı. İlk 6 ayda yetki belgesi alacaklara yüzde 95 indirim sağlandığını belirten Bakan, geçiş sürecinin devam ettiğini ifade etti.

e-Devlet Üzerinden Yüzde 5 İndirim

Uraloğlu, mevzuatın yayımından itibaren 2 aylık geçiş süreci tanımlandığını belirtti. e-Devlet portalı üzerinden yetki belgesi alacakların, yetki belgesi ve taşıt kartı ücretinde yüzde 5 indirimden faydalanmaya devam edebileceğini açıkladı.

Kayıt ve İstatistikler

Bakan Uraloğlu, 10 Eylül itibarıyla kurye işletmeciliği faaliyeti için toplam 82 bin 288 yetki belgesi düzenlendiğini, bu belgelere 92 bin 127 taşıt kaydedildiğini açıkladı. Düzenlenen belgelerin 80 bin 66'sının moto-kuryelere verildiği bilgisini paylaştı.

Taşıt Dağılımı ve Filo Yaşı

Kayıtlı taşıtların 80 bin 752'sinin motosiklet, 6 bin 676'sının kamyonet, 4 bin 487'sinin motorlu bisiklet ve 212'sinin otomobil olduğunu belirten Uraloğlu, bu taşıtların yüzde 65,5'inin 3 yaşından küçük olduğunu ifade etti. En genç filonun 2,2 yaş ortalamasıyla Akdeniz Bölgesi'nde olduğunu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin filo yaş ortalamasının ise 2,8 olduğunu kaydetti.

Bölgesel Dağılım

En fazla yetki belgesinin Marmara Bölgesi'nde düzenlendiğini açıklayan Uraloğlu, bölgede 43 bin 969 belge verildiğini ve 49 bin 149 taşıt kaydedildiğini belirtti. İstanbul'un 34 bin 308 yetki belgesi ve 38 bin 372 taşıt ile ilk sırada yer aldığını, en az yetki belgesine sahip ilin ise 13 belge ve 14 taşıt ile Tunceli olduğunu ifade etti.

Yeni Düzenlemeler

Uraloğlu, yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Teslimi mümkün olmayan adreslere gönderi kabul edilmediğini, taşıma süresi taahhüdünde bulunulmasının yasaklandığını açıkladı. Alıcısına ulaştırılamayan gönderilerin aynı süre içinde göndericiye geri teslim edilmesi ve bozulabilir gıdaların taşınmasında özel tedbirler alınmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu ayrıca, kuryelerin reflektif yelek giydiğini ve işletmelerin çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlamakla yükümlü olduğunu ifade etti.


Ankara,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
belediye365.com
Haber Kaynak : İGFA

Ticaret Bakanı Bolat, Aralık 2025 Enflasyon Verilerini Değerlendirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şehit Polis Memuru Fethi Sekin'i Anma Mesajı Yayımladı

Bakan Göktaş, Sarıkamış Şehitleri Anma Töreni'nde Konuştu

Ocak Ayı Yaşlı ve Engelli Aylıkları Hesaplara Aktarılmaya Başlandı

Bakan Göktaş, Sarıkamış'ta Şehit ve Gazi Aileleri Onuruna Verilen Yemekte Konuştu

Maltepe Belediye Meclisi yıla başladı

11. Bilim ve Fikir Festivali için başvurular başladı

Kruvaziyede 2026 rezervasyonları güçlü sinyal veriyor

Türk Kanser Derneği’nden kadınlara çağrı

Öğrencilerden 'Haberimiz Olsun' yayında

KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret ve enflasyon verilerini değerlendirdi

Manavgat Belediyespor, Bölgesel Amatör Lig'de Devreyi İkinci Sırada Kapattı

İstanbul Bakırköy'de sıcak mola!

İpekyolu Belediyesi, Yoğun Kar Yağışına Karşı Sahada

14 İlde Düzenlenen Operasyonlarda 202 Şüpheli Yakalandı