Mevsim değişikliklerinde bu enfeksiyona dikkat!

Mevsim değişikliklerinde bu enfeksiyona dikkat!

Mevsim değişikliklerinde bu enfeksiyona dikkat!

Kulak zarının arkasında yer alan orta kulağın enfeksiyonu olarak tanımlanan orta kulak iltihabı mevsim geçişlerinde daha fazla görülüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Çocuklarda kulak enfeksiyonu görülme riskinin yetişkinlerden daha fazla olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar, “Kulak ağrısı, özellikle küçük çocuklarda iştah kaybı, huysuzluk ve sinirlilik, ağlama atakları, uyku problemleri, genellikle yatarken kulağı çekiştirmek, yüksek ateş, kulak akıntısı, işitme problemi, baş ağrısı, denge kayıpları kulak enfeksiyonunun başlıca belirtileri arasında sayılabilir. Kulak enfeksiyonu varlığında erken tanı ve doğru tedavi planlaması ile komplikasyonları önlemek ve hafifletmek çoğu zaman mümkün” dedi.

Orta kulak iltihabının en sık 3 ay ile 3 yaş aralığındaki çocuklarda görüldüğünü hatırlatan Dr. Akpınar, “Yetişkin bireyler de orta kulak enfeksiyonu geçirebilir ancak bu oran çocuklardaki kadar yüksek değil. Kulak enfeksiyonlarının çoğu uzun vadede ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Tekrarlayan orta kulak iltihabı vakalarında çeşitli komplikasyonların görülme sıklığı artabilir" diye konuştu.

Dr. Kemal Akpınar, kulak enfeksiyonları için 6 risk faktörünü şöyle paylaştı:

  1. 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekler ve küçük çocuklar kulak enfeksiyonu açısından risk altında olan yaş grubudur. Kreş, anaokulu gibi çocukların gruplar halinde bakım gördüğü ortamlarda soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskleri genellikle artar.
  2. Aile bireylerinin herhangi birinde tekrarlayan orta kulak iltihabı ya da geçirilmiş kulak enfeksiyonu varlığında kulak enfeksiyonu riski artabilir.
  3. Soğuk algınlığı çocuklarda hastane başvurularının en yaygın diğer sebepleri arasında yer alır. Soğuk algınlığı genellikle kulak enfeksiyonlarına yatkınlığı artırır.
  4. Alerjiler nedeniyle burun pasajında ödem ve üst solunum yollarında iltihaplanma görülebilir. Orta kulakta sıvının birikmesine yol açan bu durum kulakta basınç artışına, ciddi ağrılara ve enfeksiyonlara neden olabilir.
  5. Kronik hastalığı olan bireylerde, bağışıklık sistemi baskılanmış ya da astım ve kistik fibrozis gibi çeşitli kronik solunum yolu rahatsızlıkları olan hastalarda kulak enfeksiyonu görülme riskinde artış gözlenir.
  6. Bazı hava durumu faktörleri orta kulak iltihabı açısından risk oluşturabilir. Özellikle sonbahar ve kış ayları, mevsimsel alerjisi olan bireylerde ise polen miktarının arttığı dönemlerde kulak enfeksiyonu görülme sıklığı artabilir.

 


Haber Kaynak : İGFA

Çalışan Gazeteciler Günü'nde Kars'ta Basın Mensuplarıyla Buluşma

Konya İtfaiyesi 2025'te 15 Bin 497 Olaya Müdahale Etti

Şanlıurfa'da 25 Metrelik Yol Projesi İçin 59 Yapının Yıkımı Tamamlandı

Kemer'de Kadınlar Lokali Hizmete Girmeye Hazırlanıyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden Yeni Yıla İki Önemli Yatırım

VI. Enerji Günleri'nde Yeşil Dönüşüm İçin Teşvik Mekanizmaları Ele Alındı

Bursa İtfaiyesi, Koç Üniversitesi İtfaiye Ekibine Eğitim Verdi

Güney Ege Kalkınma Ajansı 6 Personel Alacak

Bursa'da Kırsal Kalkınma İçin 380 Arı Kovanı Dağıtıldı

Şehitkamil'de Ortaokul Öğrencileri 5 Günde 5 Spor Branşıyla Tanışıyor

Mimar Sinan İlkokulu Öğrencileri Kemer'de Kültür Evi'ni Ziyaret Etti

Korfbol Şampiyonlar Ligi Challenger Finali Kemer'de Başladı

Kepez'de Duraliler Mahallesi'nde Yaya Güvenliği İçin Kaldırım Çalışması

Bursa'da Atıksu Yönetimi İçin Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı

Pamukkale Belediyespor, TBESF 1. Ligi'nde Deplasman Zaferiyle İkinci Sırada