Masum nedenler kadar ciddi hastalıklar da yol açabiliyor!

Masum nedenler kadar ciddi hastalıklar da yol açabiliyor!

Masum nedenler kadar ciddi hastalıklar da yol açabiliyor!

Kış mevsiminin yerini bahara bıraktığı bugünlerde doğadaki canlılığın aksine kendinizi yorgun ve halsiz hissediyor, dikkatinizi toplamakta zorlanıyorsanız bahar yorgunluğunun etkisinde olabilirsiniz. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı bahar yorgunluğu ile karışabilen hastalıkları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.  

İSTANBUL (İGFA)- İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı bugünlerde havaların da değişimi ile birlikte polikliniklere yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetlerle gelenlerin sayısında artış olduğunu belirterek “Birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuruların yaklaşık üçte biri halsizlik nedeniyle yapılıyor. Toplum tarafından “bahar yorgunluğu” diye nitelendirilen bu durum geçici olabildiği gibi, altında ciddi nedenler de yatabiliyor. Bu nedenle erken tanı ve tedavi büyük önem taşıyor” dedi.

Soğuk ve yıpratıcı kış günleri geride kalıp bahar mevsimine girerken hem ısının hem de nem oranının değişmesi birçok kişide ‘bahar yorgunluğu’ olarak adlandırılan halsizlik, yorgunluk, depresif ruh hali, sürekli uyuma isteği ve dikkatini toplayamama gibi sorunlara neden olabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı bahar yorgunluğunun kısa süreli olduğunu, birkaç haftadan uzun süren yorgunluğun ise altında başka nedenlerin yatabildiğini belirterek “Yorgunluğun süresi önemlidir. Kısa süreli yorgunluklar genellikle daha iyi huyludur. Akut tıbbi durum değişiklikleri ve yeni karşılaşılan bir stres faktörü ya da önceki akşam fazlaca eğlenmek, susuz kalmak, soğuk algınlığı başlangıcı, vitamin ve mineral eksikliği, açlık gibi geçici etkenlerle ortaya çıkar. Bazen de yorgunluğun nedeni sadece fazla çalışmaktır. Bu tür akut yorgunluk herkeste görülebilir. Ancak yorgunluğun bir aydan fazla sürmesi olağanın ötesine geçilip, altta yatan nedenlerin mutlaka araştırılmasını gerektirir” ifadelerini kullandı. 

UYKU APNESİNDEN KANSERE...

Bir aydan uzun süren yorgunluğun altında ciddi bir hastalık yatıp yatmadığının anlaşılabilmesinde hastanın hekime başvurarak ayrıntılı hikayesini anlatmasının, detaylı fiziki muayenenin ve semptomlara uygun tetkikler yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Meltem Batmacı şöyle konuşuyor: “Kan tahlili, görüntüleme ya da bazı daha özellikli diğer tetkik yöntemleri kullanılması gerekebilir. Örneğin; hastanın uyku problemi olması, gündüz uyku hali, horlama tariflemesi uyku apne sendromunu; hayattan zevk alamama depresyonu, ateş olması enfeksiyon hastalığını, kilo kaybı fazla çalışan tiroit bezini, depresyonu ya da kanseri düşündürebilir. Bu nedenle yorgunluğu bir aydan uzun sürenlerin mutlaka hekime danışmaları gerekir.” Hekim tarafından saptanan nedenin tedavisinin de; hastaya ve eşlik eden olası hastalıklarına göre değiştiğini belirten Dr. Meltem Batmacı “İlaç tedavisi, cerrahi tedavi, radyoaktif tedaviler, bilişsel davranış terapileri, psikoterapiler, destekleyici ilişkiler, egzersiz, bir işte çalışma gibi sayısız, kişiye ve nedene özel tedavi yöntemleri vardır” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Malatya Genç Girişimcilik Akademisi 28 Mart'ta Başlıyor

Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 104. Yılında Mesaj Yayınladı

Kadın Bestekarların Eserleri, Tamamı Kadınlardan Oluşan Koroyla Seslendirildi

Aksaray Belediyesi, Ramazan'da 266 Aileye Evde Temizlik ve Bakım Hizmeti Sağladı

İstanbul'da Medeniyet Sofrası kuruldu

Erciyes'te Kar Voleybolu Sahası Açıldı, Hizmet Ücretsiz

Pendik'te Öğrenciler 350 Fıstık Çamı Dikti

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Ara Tatil Mesajı Yayımladı

Pendik'te LGS ve TYT Hazırlık İçin Kütüphanelerde Deneme Sınavları Düzenlenecek

6 bin 232 saatin üzerinde uçtu! THY’nin A350’si dünya rekortmeni oldu

Diyarbakır'da 50 Kadın Otobüs Şoförü Adayı Eğitime Başladı

Diyarbakır'da yaşlı yurttaşlara Ramazan Bayramı ziyareti ve destek paketi

Van'da Havalimanı Kavşağı ile Elmalık Yolu Arasında Yeni Bağlantı Yolu Yapılıyor

Kayseri'de Şehit Aileleri ve Gazilerle İftar Buluşması

1992 Erzincan Depremi'nin 34. Yılında Şehitler Anıldı