Malatya'da iklim değişikliği eylem planına özel çalıştay

Malatya

Malatya'da iklim değişikliği eylem planına özel çalıştay

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya’nın iklim değişikliği eylem planı hazırlanması çerçevesinde 25 Aralık 2024 Çarşamba günü ‘Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Merkez Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.

MALATYA (İGFA) -  Malatya'daki çalıştayın açılışında konuşan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, insan kaynaklı küresel ısınma, bu yüzyılın en büyük meydan okumalarından biri olduğunu söyledi. "Dünyamız, 150 bin yılda yalnızca 1°C ısınırken, son 150 yılda bu artışın üzerine çıkmıştır" diye Mum, "Bunun doğal bir sonucu olarak kuraklık, sel, taşkın, kasırga gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artmış; buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi ve asit oranlarının yükselmesi gibi olumsuzluklar hem ekosistemleri hem de insan yaşamını ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakmıştır” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, kentsel planlama, ulaşım, enerji, atık yönetimi ve çevre düzenlemelerinde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmalarını öncelikli hale getirdiklerini dile getiren Mum, “Bilim insanlarının da açıkça belirttiği üzere, iklim değişikliğinin en önemli sebeplerinden biri insani faaliyetlerin neden olduğu sera gazı salımlarıdır. Özellikle kentler, dünya nüfusunun %60-70’ini barındırması ve sera gazı salımlarının yaklaşık %70’ini üretmesi nedeniyle bu mücadelenin merkezindedir. Şehirlerimiz, sadece bu sorunun bir parçası değil, aynı zamanda çözümün de anahtarıdır. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, kentsel planlama, ulaşım, enerji, atık yönetimi ve çevre düzenlemelerinde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum çalışmalarını öncelikli hale getirmiş bulunuyoruz" dedi.

İki oturum şeklinde gerçekleştirilen ‘Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Merkez Çalıştayı’nda bir konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Salih Uzun, yaşanan iklim değişikliğinden dolayı bir süre sonra insanlarda bir süre sonra toplu göç hareketinin başlayacağını söyledi.

Uzun, iklim değişikliği ile ilgili yaşanan sıkıntılar kuraklıklar, sel baskınları, fırtınalar, doğal afetler yaşanmaya başladığı zaman insanlar toplu bir şekilde göç hareketine başlayacağını söyledi.

ÇALIŞTAYDA ÇOK SAYIDA SUNUM YAPILDI

Bu arada Malatya İklim Değişikliği ve Eylem Planı Çalıştayı’nda İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımıcısı Prof. Dr. Ali Sınağ tarafından ‘Sürdürülebilirlik ve İklim’, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt tarafından ‘Depremle Yaşamak’, Ankara Hacı Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayati Beşirli tarafından ‘Sosyolojik Bakış Açısıyla İklim’, Jeoloji Mühendisi-Ekonomist Cevdet Özmen tarafından da ‘İklim Eylem Planları Yol Haritası ve Malatya SGE’ konularında sunumlar yapıldı. Sunumların ardından konuklarla soru cevap, dilek ve önerilere yönelik sohbet gerçekleştirildi.


Haber Kaynak : İGFA

Konya Büyükşehir Federasyon Kupası'nda adını yarı finale yazdırdı

KKTC liderlerinin ölüm yıl dönümleri Muratpaşa’da anıldı

Su Konferansı’nda kentlerin su yönetimi masaya yatırıldı

Uzmanlardan karne stresine ilişkin uyarılar... Pahalı karne hediyelerinden kaçının

Türk Dünyası Çocuk Oyunları Şenliği için İstanbul'da buluşacak

Avrupa turizminde personel krizi derinleşiyor... Çözüm Türkiye’den geliyor

Siber suçlara 16 ilde 126 gözaltı!

İzocam 2025’i yüzde 55’lik ciro artışıyla kapattı

Süt dişlerinde düzenli fırçalama şart

Bursa'da liseli gençler Sabahattin Ali’yi derinlemesine okudu

Yandex Maps, en uygun metro vagonu öneriyor

Bursa'da fethin 700. yıl heyecanı... Bu yıl anma değil, sahiplenme yılı olacak

TEKNOFEST 2026 Teknoloji Yarışmalarına başvurular başladı

33 il 1 milyar dolar barajını aştı... 46 ilde artış yaşandı

Pirinç ile yapabileceğiniz üç yaratıcı tarif