Kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!

Kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!

Kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!

“Kulaklarım yüksek sese alışık” diyorsanız! Bu hatalar işitme kaybına neden olabiliyor... Kulak sağlığımızı korumak için uzmanından etkili öneriler...

İSTANBUL (İGFA) - Modern çağın stresli, koşuşturmacalı ve kalabalık şehir ortamında hangi yöne baksanız çevrenizde kulaklıkla müzik dinleyen, seslendiğinizde ne dediğinizi duymak için kulaklıklarını çıkaran ya da trafikte ambulans sirenini bile duymayacak ölçüde müziğin sesini açanlara rastlayabiliyorsunuz.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, yüksek sese maruz kalma işitme kaybının en sık nedeni olarak karşımıza çıktığına dikkati çekti.

Yüksek sesle müzik dinlemek özellikle de kulaklıkla yüksek sese maruz kalmak kulak sağlığına çok ciddi zararlar verebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ferhan Öz, "Kulak zarına basınç uygulayarak zarın yırtılmasına hatta tüylü hücrelerin zarar görmesiyle geri dönüşü olmayan işitme kaybına yol açabiliyor" dedi. 

KBB Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, kaçınılması gereken o hataları ve alınması gereken önlemleri anlattı,.

MÜZİĞİ YÜKSEK SESLE DİNLEMEYİN!

Genel olarak 85 desibelin üzerindeki seslere uzun süre maruz kalındığında kalıcı işitme kaybı geliştiğini vurgulayan Prof. Dr. Öz, "85 desibelden bir elektrikli süpürgenin çıkardığı sesi anlayabiliriz. Özellikle ses şiddetinin 100 desibelin (çimen biçme makinesi sesi) üzerine çıkması durumunda çok kısa sürede bile işitme kaybı gelişebiliyor. Bu nedenle özellikle müzik dinlerken ses şiddetini artırmamak, 60 desibelin üzerine çıkmamak gerekir. Örneğin; bir kütüphanede nasıl ki başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde bir ses yüksekliğiyle konuşuyorsanız, dinlediğiniz müzik de o yükseklikte olmalıdır" dedi.

Müzik dinlerken ses şiddetini artırmamak kadar, bir saatten fazla aralıksız müzik dinlememenin de çok önemli olduğunu, bu nedenle müzik dinlerken sık ara verilmesi ve kulakların dinlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ferhan Öz, diğer bir risk unsuru ile ilgili de, “Yüksek sesle müzik dinlemenin yanı sıra, özellikle gürültülü işyerlerinde uzun süre gürültüye maruz kalmak da iç kulağa ciddi zarar vermektedir. Bu nedenle gürültünün çok yüksek olduğu ortamlarda mümkünse iç kulağımızı korumak amacıyla kulak tıkacı kullanmaya özen göstermeliyiz.”uyarısında bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizinle bizim aramızda niyet ve anlayış farkı var!

'Kadın Gözüyle Hayattan Kareler' için başvurular başladı

İşverenlerin yüzde 43'ü 'asgari'nin üzerinde zam yapacak

İstanbul Bakırköy'de köpeğe istismar davası sonuçlandı!

İstanbul Beylikdüzü çevre dostu kent için çalıştı

EgeYapı Avrupa GYO’nun halka arzına 1,75 kat talep geldi!

Ece Barak'tan kıpır kıpır bir şarkı: “Düştüm” yayında!

Ferdi Tayfur şarkıları artık izinsiz mi kullanılacak? MESAM Başkanı açıkladı

Sakarya'da 40 film afişi eseri, sergide görücüye çıktı

Sömestirde dağ otellerine talep yükseldi! 5 gecelik aile tatili 19 bin ile 63 bin TL arasında

Müsilaj büyüyerek Ege ve Karadeniz’e gidecek

Büyükakın, İBB'ye bir kez daha seslendi!

Her gün bir çocuğa diyabet tanısı koyuluyor!

Darüşşafaka'da eğitim fırsatı için başvurular başladı

Kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!