Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise güvenli seyahat için gereken kış lastiği uygulaması, 1 Nisan itibarıyla sona eriyor.

İSTANBUL (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Nisan Pazartesi günü sona eriyor.

Meteoroloji tahminleri, Nisan ayı itibariyle yurt genelinde ısınmaya işaret ediyor.  Mevsimlere göre uygun lastik kullanımının önemine dikkat çeken ve güvenli, konforlu ve tasarruflu bir sürüş için kış lastiklerinin yaz lastikleriyle değiştirilmesi gerektiğini sürücülere hatırlatan sektör temsilcileri, mevsimine uygun lastik kullanımı, öncelikle yol ve yolcu güvenliği olmak üzere, yakıt tasarrufu ve lastik ömrü açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Kış lastiklerini yazın kullanmanın birçok dezavantajına dikkati çeken Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, “Havalar ısınınca kış lastiklerinin fren mesafesi artıyor, yol tutuş performansı azalıyor ve hatta aracın yakıt tüketimini de artırıyor; çünkü kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklar için tasarlanıyor. Bu nedenle, kış koşulları için tasarlanan kış lastikleri sıcak havalarda istenilen performansı sergileyemiyor. Bu da fren mesafesi ve dolayısıyla güvenlik üzerinde olumsuz bir etki yaratabiliyor. Ayrıca, kış lastiklerinde kullanılan yumuşak kauçuk hammaddesi ve desen özellikleri yaz aylarında kullanıldığında aşırı ısınma nedeniyle çabuk yıpranmaya neden oluyor.” diye konuştu.

Yazın kış lastiğinin konforsuz bir kullanım oluşturduğunu söyleyen Boran, “Kış lastiklerinin yazın artan yakıt tüketimi, aynı zamanda doğaya daha fazla CO2 gazı salımı anlamına geliyor. Yazın kış lastikleri kullanmayarak, doğa sürdürülebilirliğine katkıda bulunabiliriz. Ayrıca, yaz döneminde kış lastiği kullanılması durumunda yoldan gelen sesler, özellikle belirli bir hızın üzerinde rahatsız edici bir uğultu şeklini alıyor, bu da sürüş konforunu azaltıyor” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Siirt'te Ramazan Bayramı Kutlamaları ve Protokol Ziyaretleri

Siirt Valisi Kızılkaya, Ramazan Bayramı'nda Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Gurbette bir Türk Evi: San Deiego'da kalpleri ısıtan buluşma noktası

Vali Gül’den yaralılara ziyaret

Fatih’te son durum: 1 ölü, 10 yaralı!

Bayram dönüşü yoğunluğu

Fatih’teki bina çökmesi: Doğal gaz kaynaklı olma ihtimali düşük

29 İlde DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 139 Şüpheli Yakalandı

Yığılca'da Down Sendromlu Fırat'ın Polis Olma Hayali Gerçeğe Dönüştü

Polis Özel Harekat, Kuruluşunun 43. Yılını Tanıtım Filmiyle Kutladı

Kocasinan Belediyesi Çözüm Merkezi'nde Yapay Zekâ ve 3. Nesil Yazılım Kullanılıyor

İBB: Fatih'teki bina çökmesinin nedeni inceleniyor

Prof. Dr. Sarı: Suya şaşı bakmayalım

Gezi İstanbul için kayıtlar başladı

Haftanın vizyon filmleri izleyiciyle buluştu