Kimliklere veriler parmak izinden 'yerli sistem'le işleniyor

Kimliklere veriler parmak izinden

Kimliklere veriler parmak izinden 'yerli sistem'le işleniyor

2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanıma sistemiyle hazırlandı.

ANKARA (İGFA) - TC kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport gibi belgeler Havelsan'ın mühendislik kabiliyetleriyle geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemiyle alınan verilerle düzenleniyor.

Parmak izi başta olmak üzere biyometrik verilerin milli yazılımlarla güvence altına alınması amacıyla geliştirilen Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi'nin kullanımı yaygınlaşıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan habere göre, Biyoteksan tarafından Havelsan'ın mühendislik kabiliyetleriyle geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemi, ilk olarak 26 Mart 2021'de Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde kullanıma alındı. Yaklaşık 1 yıllık sürede kayıtlı tüm göçmenlerin kimlik doğrulama ve sorgulama işlemleri yerli sistem üzerinden gerçekleştirildi.

Yerli parmak izi tanıma sistemi 7 Ocak 2022'de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 81 ilde kullanıma alındı. Kısa sürede TC kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport olmak üzere yaklaşık 2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanıma sistemi kullanılarak hazırlandı.

Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi kapsamında, olay yerinden alınan parmak izlerini de tespit etme özelliği olan yerli parmak izi tanıma sisteminin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında kullanıma alınmasına yönelik çalışmalara da başlandı.

Parmak izi tanıma konusunda yerli sermayenin korunması ve teknoloji kazanımı sağlanırken gelecek dönemde avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses gibi diğer biyometrik teknolojilerin de millileştirilmesi ve Ulusal Biyometrik Veri Ailesi'nin elde edilmesi hedefleniyor.

Geliştirilen milli biyometrik sistemleri yurt içinde ve dışında hayata geçirmek amacıyla Havelsan ve Polsan ortaklığında biyoteksan kuruldu.

Milli parmak izi tanıma sisteminin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ardından bu yılın sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında kullanıma alınması hedefleniyor.


Haber Kaynak : İGFA

Batı Yıldırım 2025 sezonuna hazır

Eczacıbaşı Dynavit, AXA Sigorta Kupa Voley final biletini aldı

Bakan Tunç: Mahir Polat'ın tedavisi eksiksiz sürüyor

Üç usta piyanistten Türkiye turnesi

Türkiye’de binalar artık daha verimli: TS 825 Standardı yürürlükte

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimiz boykot çağrılarına kulak asmadı

27 ilde FETÖ operasyonu: 73 gözaltı!

Tutuklu gençlere Mudanya Mütareke Meydanı'ndan adalet çağrısı!

Telefonu gece boyunca şarjda bırakmak yangın riski taşıyor!

Bakan Kurum'dan 'dönüşümden korkmayın' mesajı!

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Çalışanlar en çok psikolojik danışmanlık hizmeti aldı

Başkan Aydın Fetih Günü Etkinlikleri programını duyurdu

Hafta sonunda 2 sınav var!

Ramazanda en çok ilgi gören ürünler açıklandı