Kesintisiz savaş görüntülerini izlemek hasta ediyor

Kesintisiz savaş görüntülerini izlemek hasta ediyor

Kesintisiz savaş görüntülerini izlemek hasta ediyor

Savaş görüntülerinin, fotoğrafların savaştan doğrudan etkilenmeyen insanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu dile getiren uzmanlar, ekran başında geçirilen sürenin artması, sürekli maruziyet ve travmatik içeriğe aşırı doygunluğun kişinin ruh sağlığını oldukça etkilediğini söylüyor.

İSTANBUL (İGFA)  - Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, savaş görüntülerinin yetişkinler üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

“Savaşı yaşamak ile ekranda izleme deneyimini kıyaslamak imkansız olsa da, savaş görüntülerinin, fotoğrafların savaştan doğrudan etkilenmeyen insanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu biliniyor.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “Burada bireylerin maruz kalınan aynı travmatik olaya psikolojik olarak farklı tepkiler gösterebileceğini vurgulamak önemlidir. Her bireyin farklı tetikleyicileri vardır. Bu tetikleyiciler, bazıları için açık fiziksel yaralanmaları görmek, bazıları için ise bir çocuğun üzgün ya da çaresiz bakışı olabilir. Maruz kalma anında hakim olan zihinsel çerçeve oldukça önemli" dedi.

Tıpkı pandemide olduğu gibi aşırı belirsizliğin yarattığı yoğun kaygı ve huzursuzlukla mücadele edebilmek adına insanlar, sürekli bilgi akışında kalma ve bildiklerini güncelleme ihtiyacı hissettiğne vurgu yapan Şentürk,  savaş görüntülerini izleme potansiyel olarak ikincil tramvaya yol açabileceğine dikkati çekti.

İkincil travma konusuna da değinen Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “İkincil travma, doğrudan değil dolaylı olarak maruz kalınan bir olay ya da durum karşısında yaşanan sıkıntı veya olumsuz duygusal etkileri ifade eder. Başka bir deyişle ikincil travma, bireyin başka bir kişinin travma deneyimlerini duyması, fotoğraf ya da video aracılığıyla o kişinin korku verici, yıkıcı anlarına maruz kalması durumunda ortaya çıkabilir. Ancak zihinlerimiz bu tür içerikleri işleyecek donanıma sahip değildir ve bu içerikleri görmek ya da izlemek potansiyel olarak ikincil Travma Sonrası Stres Bozukluğuna yol açabilir" dedi.

UZMANLAR, SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİ İLE BAŞA ÇIKMA KONUSUNDA NE ÖNERİYOR?

Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, savaş ile ilgili içeriklerin, etkilenen kişilerle empati kurmak, sürece ilişkin bilgilenmek ve yardım etmek istemek konusunda önemli bir rolünün var olduğunu dile getirerek, “Ancak ekran başında geçirilen sürenin artması, sürekli maruziyet ve travmatik içeriğe aşırı doygunluk kişinin ruh sağlığını oldukça etkilemektedir. Burada en önemli nokta bu tür videoları izleyip sürekli akışta kalmaktan mümkün olduğunca kaçınmak ve dikkat dağıtıcı başka aktivitelere katılım sağlamaya çalışmaktır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için günlük rutinlerinin sürdürülmesi çok önemlidir.” dedi.

Şentürk, savaşla ilgili olarak görüntülenen içeriğin miktarını sınırlamak için sosyal medya platformlarından ayrılmanın her zaman kolay veya pratik olmadığını ifade etti.


Haber Kaynak : İGFA

Omurganız yılların altında ezilmesin!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nden Mekke'den kentsel dönüşüm

Boğaziçi Film Festivali'nde 31 yapım seyirciyle buluşacak

Enfeksiyonlarına karşı en etkili kalkan!

Drift sezon finali İstanbul Park'ta

Manisa'da Geniş Çaplı Deprem Tatbikatı Gerçekleştirildi

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Şuhut Belediye Başkanı'na Ziyaret

Gümüşhane Belediye Başkanı, Ayşe Alkaç'ı Ebediyete Uğurladı ve Sima Perde Mağazası Açılışına Katıldı

Muş Belediyesi 4 Noktaya Üstü Kapalı Durak Yerleştirdi

Türkiye-Afrika ilişkilerini güçlendirecek zirve İstanbul’da

Akyamaç'ta 2. Alıç Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Atık Su Arıtma Tesisinde İnceleme ve Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'na Katıldı

Ardahan'da 'Serhat'ın Çocukları' Projesi Kapsamında Jimnastik Kursu Ziyareti

Balkan Güreş Şampiyonu Mehmet Esat Dedeoğlu Şanlıurfa'da Coşkuyla Karşılandı