İşyerinde ayrımcılık hipertansiyon riskini artırıyor!

İşyerinde ayrımcılık hipertansiyon riskini artırıyor!

İşyerinde ayrımcılık hipertansiyon riskini artırıyor!

Hipertansiyon gelişmesinde geleneksel risk faktörleri arasında genetik yatkınlık ve yaşam tarzı gibi geleneksel unsurların yanı sıra, işyerindeki ayrımcılık gibi sosyal faktörlerin de önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

İSTANBUL (İGFA) - İşyerinde ayrımcılık, ırk, cinsiyet, yaş gibi kişisel özellikler nedeniyle adil olmayan koşullarda çalışmak veya işyerinde hoş olmayan muameleyle karşılaşmak olarak tanımlanmaktadır. Yetişkinlerin ortalama olarak zamanlarının üçte birinden fazlasını geçirdikleri işyerinde karşılaşılan ayrımcılığın sağlık üzerinde etkilerini araştıran çok az çalışma vardır.

Amerikan Kalp Birliğinin dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar çeşitli meslek ve eğitim durumlarındaki 1246 yetişkin kişiyi incelediler.

Çalışmanın başlangıcında bu kişilerde yüksek tansiyon yoktu. Çalışmaya alınan bu kişilere kendilerine haksızlık yapıldığını hissedip hissetmedikleri, başkalarından daha fazla yakından izlenip izlenmediği veya görmezden gelinip gelinmediği, iş terfilerinin adil bir şekilde ödüllendirilip ödüllendirilmediği, ne sıklıkla ırksal, etnik veya cinsel hakaretlere veya şakalara maruz kaldıkları gibi iş deneyimleriyle ilgili sorular soruldu.

Yaklaşık sekiz yıl boyunca izlenen bu kişilerde, orta düzeyde ayrımcılık yaşadıklarını söyleyenlerde hipertansiyon gelişme oranının yüzde 22, yüksek düzeyde ayrımcılık görenlerde yüzde 54 daha fazla olduğu belirlendi.

Hipertansiyon alanında çalışan Dr.Şekip Altunkan’a göre bu çalışma iş yaşamının sağlık için önemli bir sosyal belirleyici olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu konuda kamuoyunun farkındalığını artırmak gerekmektedir.

Bu çalışmanın sonuçlarına göre, geleneksel risk faktörlerine ek olarak, ayrımcılık nedeniyle işte yaşanan stresin yüksek tansiyon için ek bir risk faktörü olduğunun belirlenmesi önemli bir bulgudur. Çalışanların sağlığını daha iyi korumak için hükümet ve işverenlerin ayrımcılık karşıtı politikalar geliştirmelerine çok ihtiyaç vardır.


Haber Kaynak : İGFA

Prof. Dr. Sevil Atasoy yeniden INCB Başkanı seçildi

Yetimler Vakfı'ndan Afganistan’da kurban seferberliği

Bakırköy'de yazla birlikte vektörle mücadele hızlandı

Metabolizmanızı hızlandırmanın 12 altın kuralı

Diş eti hastalıkları Alzheimer riskini artırabilir

KOBİ’ler yapay zekâ ile rekabette bir adım önde

Bakanı Kacır: Savunma sanayiinde tam bağımsızlığa

Türk tüketicisi mutfakta lider... Tava-tencereye ilgi büyük

İstanbul'da 2 bin 500 yeni taksi için ilk ihale... 150 plaka sahiplerini buluyor

Türk doktor New York’ta ilk gününde hayat kurtardı... Valizle hayat kurtaran müdahale!

Diyetisyenlere ilgi arttı! Sahte uzmanlara kanmayın!

Havuz ve deniz sezonu açıldı... Boyun-bel kırığı tehlikesine dikkat!

BUSKİ Arama Kurtarma ekibi akredite oldu

Tencere yangınına dikkat! İstanbul İtfaiyesi’nden hayat kurtaran uyarı!

Antalya Büyükşehir raylı sistem işletmecilerini ağırladı