GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

İRADE iki havalimanında görevde

İRADE iki havalimanında görevde

İRADE iki havalimanında görevde

Yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımı İRADE, İstanbul Havalimanı ile Muğla Dalaman Havalimanı'nda kullanılmaya başlandı.

ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından geliştirilen yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımı İnteraktif Radar Analizi ve Data Ekranı’nın (İRADE) ilk olarak İstanbul Atatürk Havalimanı ve Çukurova Havalimanı’nda kullanılmaya başlandığını anımsattı.

İstanbul Havalimanı ile Muğla Dalaman Havalimanı'nda da İRADE yazılımının kullanılmaya başlandığını belirten Bakan Uraloğlu, “Trabzon, Antalya, Muğla Milas Bodrum ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarına kurulum için çalışmalara başlanmış olup 2025 yılının ilk yarısında kurulumların tamamlanması öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli (ATSEP) ile hava trafik kontrolörleri tarafından hazırlanan yazılım hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, İRADE’nin uluslararası standartlara uygun, güvenli, ileri teknoloji bir sistem olduğunun altını çizdi. Yerlilik ve millilik unsurlarını her projede önemsediklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Sistem, gerçek zamanlı radar görüntüleme, AWOS, ATIS ve METAR verileri, uçuş planı verileri, NOTAM takibi ve AIP erişimi gibi çeşitli veri kaynaklarını tek bir ara yüzde toplayarak hava trafiği yönetiminde kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

HER ZAMAN TAM ENTEGRASYON

Bakan Uraloğlu, hava trafiğinin kontrol ve idamesi sırasında gerekli olan; otomatik hava gözlem sistemi verileri, AFTN ile NOTAM verileri, güncel AIP erişimi ve meteorolojik radar ve uydu verileri gibi farklı kaynaklardan elde edilen kritik bilgileri tek bir ekranda basit bir şekilde gösteren İRADE’nin hava trafik kontrolörleri için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Bakan Uraloğlu, “Yüksek verimlilik ve esnek kullanım özelliğine sahip İRADE; kritik sistemlerde dışa bağımlılığımızı azaltıp, her gün gelişen ve büyüyen havacılık endüstrisiyle her zaman tam entegrasyon sağlıyor.” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: irade iki havalimanında görevde

İzmit Kent Meydanı’nda tarihi kutlama

İlk ödemeler Mayıs'ta annelerin hesabında

İstanbullularla buluşturan 'Enstitü'

Bursa İznik'te müziğe adanmış bir ömür

Sakarya Büyükşehir'den güreşçilere moral ziyareti

İstanbul Büyükşehir'den cenaze aracı iddialarına yalanlama

Öğrenciler hem ambalaj tasarlayacak, hem de kazanacak

Tekstil sektörüne yön verecek projeler yarıştı

Romanya'daki soydaş Türkçe öğretmenlerine MEB'den İstanbul programı

Manisa'da kültür ve sanatla “Dolu Dolu Festival”

KADEM'de bayrak değişimi

Manisa’da halk ekmek büfelerinin sayısı 44’e ulaştı

KADEM Kahramanmaraş İl Başkanı Taşkıran, şehri temsil etti

İstanbul Valisi: Toplanma çağrısı yapanlar provokasyondur!

ASAT iklim krizi ve su kayıpları çalıştayına ev sahipliği yaptı