İnternet gazeteciliği yasasında kritik tarih

İnternet gazeteciliği yasasında kritik tarih

İnternet gazeteciliği yasasında kritik tarih

Kamuoyunda 'dezenformasyon yasası', sosyal medya ve internet gazeteciliği yasası olarak bilinen "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM'de Adalet Komisyonu’nda görüşüldü. Teklifte bulunan 40 madde Salı günü komisyonda oylandıktan sonra Meclis Genel Kurulu’na getirilecek.

ANKARA (İGFA) - Basın Kanunu'nda yapılacak yeni düzenlemelerin görüşüleceği TBMM Adalet Komisyonu toplantısı için İnternet Gazeteciler Federasyonu (İGF) da yerini aldı.

TBMM Adalet Komisyonu toplantısında konuşan İGF Genel Başkanı Mesut Demir, internet medyalarının 15 yıldan buyana beklediği ve federasyon olarak mücadele ettiği internet gazeteciliği yasasının medya kuruluşlarının menfaatleri doğrultusunda kanunlaşmasının en büyük hedefi ve istekleri olduğunu söyledi.

Kontrolsüz bir şekilde son yıllarda ne olduğu belli olmayan binlerce haber sitesinin türediğinin altını çizen Başkan Demir, “Bununla birlikte tehdit, şantaj ve yalan haberciliğin önlenemez hale geldiği günümüzde ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, hem ülkemiz hem de medya sektörünün önünü açacak, beraberinde iletişim ve gazetecilik mezunu genç meslektaşlarımızın istihdamına katkı sağlayacaktır. Metaverse hakkında konuştuğumuz günümüzde internet gazeteciliği yasasının halen komisyonda tartışılıyor olması üzüntü vericidir” dedi.

Geçtiğimiz hafta Dijital Mecralar Komisyonu’nda federasyon olarak bazı kanun maddelerinde değişiklik önerilerinin bulunduğunu ifade eden Demir, “MHP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, federasyonumuzun önerilerinin kabul gördüğünü belirtti. Bu da bizleri sevindirdi. İl genel meclisi ve belediye meclisi kararları, belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından doğrudan temin ya da satınalma usulü ile verilen banner ve advatorial reklamlar, bu yasa ile birlikte artık Basın İlan Kurumu tarafından akredite olan medyalara verilecek. Tekzip metni ile ilgili 1 haftalık yayın, önerimiz üzerine 24 saat manşette kalacak şekilde düzenlenmiştir. 9.maddeyle ilgili dava zaman aşımının yeniden değerlendirileceğini, 11. Maddeyle ilgili Cumhurbaşkanı Kararıyla tespit edilen ibaresinin çıkarılabileceğini, 15. Maddeyle ilgili basın kartının kademeli iptal edilebileceği, basın meslek odası yasasının değerlendirebileceğini, 25. maddede ilan muhammen bedelin 50 bin altına kadar ibaresi maddelerindeki değişiklik yasanın son halini şekillendirmiştir” ifadelerini kullandı.

Adalet Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Abdullah Güler başkanlığındaki komisyon, 14 Haziran Salı günü 40 maddelerik değişikliklerin oylanması için toplanacak. Komisyonda onaylanan kanun teklifi 2 hafta içerisinde Meclis Genel Kurulu’na oylamaya sunulacak.

İGF Genel Başkanı Mesut Demir, Sosyal medya ve internet gazeteciliği yasası ile ilgili kanun teklifini Meclis’e sunan MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Evren Başar, Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde internet gazeteciliği yasası ile ilgili büyük uğraş veren TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen ile görüşmeler gerçekleştirdi.


Haber Kaynak : İGFA

Bolu Göynük Çevre Yolu hizmete açıldı

Başkan Bozbey'den CHP'nin Bursa mitinginde adalet ve demokrasi çağrısı

Meteoroloji 38 il için uyardı! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti, kimsesizlerin kimsesi olmak için yola Çıktı

Milli pedallar göğsümüzü kabarttı

Başkan Ovalıoğlu’ndan gençlere: Yanınızdayım

Bakan Göktaş'tan yoğun "aile diplomasisi"

PLASFED: Sanayi güçlenirse Türkiye büyür

Sibel Can'dan yaza ışıltılı merhaba

Başkan Aras’a 'Sosyalist Enternasyonal'den uluslararası görev

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şara ile görüştü

DOSABSIAD, HOMETEX 2025'e 60 firma ile damga vurdu

Bayram tatilinde tren kapasitesi artıyor! 10 bin 866 ek koltuk!

Gemlik Basketbol U18 potada finalde

BtcTurk Vadi Açıkhava 2025 sezonu başlıyor