İlber Ortaylı 'Atatürk ve Dünya' panelinde konuştu

İlber Ortaylı

İlber Ortaylı 'Atatürk ve Dünya' panelinde konuştu

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen 13'üncü Boğaziçi Zirvesi’nin 'Atatürk ve Dünya' başlıklı panelinde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, ABD ve Almanya'daki bazı akademik çevrelerde Atatürk'ün "diktatör" olarak nitelendirildiğini aktararak, "Bunlar çok ucuz yönlendirmeler." dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen 13'üncü Boğaziçi Zirvesi’nin 'Atatürk ve Dünya' başlıklı paneli UİP Onur Kurulu Üyesi Prof Dr. İlter Turan’ın moderatörlüğünde Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taşansu Türker, Türkolog Dr. Edit Tasnadi ve ABD California San Diego Üniversitesi Tarih Departmanı’ndan Prof. Dr. Michael Provence’nin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'de muhafazakar çevrelerin Atatürk eleştirilerini "laiklik" eleştirisiyle başlattığına değinen Ortaylı, "Laiklik sekülerleşme ile ilgili değildir ve 'sekülerleşme' kavramı laikliği tanımlamak için yeterli değildir. Biz, her zaman bunu kullanırken Fransız Devrimi’ne atıfta bulunuyoruz, Fransızcadaki ve Fransız Devrimi’nden gelen anlamını kastediyoruz. Bazı kesimler Türkiye’deki laikliği eleştirmek için referans olmaksızın Stalin’in ataizmini öne çıkarıyorlar ve genç nesillere hikayeler anlatıyorlar. Bu, komik oluyor." diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün geniş ölçekte ismi zikredilen ve bilinen bir isim olduğunu vurgulayan Ortaylı, "Atatürk Türk dünyasının reformcusu olarak adlandırılıyor. Eğer İran'daki kadınlar halen Atatürk'ün ismini söylüyorsa, bu bir hakikattır. Biz çok derin köklere sahip bir ülkeyiz. Hiç bir şekilde sömürge mirasımız yok. Yurtdışında Türkiye'yi sadece sömürgeye uğramış modelinde incelerler, bu tür başlıklar vardır." dedi.

Ortaylı, ABD ve Almanya'daki bazı akademik çevrelerde Atatürk'ün "diktatör" olarak nitelendirildiğini aktararak, bu tür konuların çok ucuz yönlendirmeler olduğunu söyledi.


Haber Kaynak : İGFA

TÜMKİAD Edirne Başkanı Oğuz Kurum'dan Ankara temasları

İSO’nun ikinci 500 listesinde Salihli’den 6 firma yer aldı

15 Temmuz treni 90 bin kilometre yol kat edecek

Moskova’da 'Rusların Gözünden 15 Temmuz' programı

15 Temmuz şehitleri “253 Portre” ile anıldı

İstanbul Valiliği: Bayrampaşa’daki olayın Kürtçe müzikle ilgisi yok

Milletin yazdığı diriliş destanı 9. yılında

DMM: Bayrampaşa’daki iddialar gerçeği yansıtmıyor

Esenyurt Belediye Başkanı tahliye edildi... CHP İstanbul: Halk iradesi gasbediliyor!

Konut yatırımında yeni sahne! İngiltere Investments güvencesiyle başrolde Mustafa Sandal!

İstanbul’da kırmızı bültenli suç örgütüne operasyon: 89 gözaltı!

Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Sakarya'da metrobüsler seferlerine başladı

İstanbul Büyükçekmece’nin yeni başkanı belli oldu

Meram Belediyespor’dan kickboksta gururlandıran başarı daha