Gündüz aşırı uykululuğun az bilinen gerçeği: Hipersomnia

Gündüz aşırı uykululuğun az bilinen gerçeği: Hipersomnia

Gündüz aşırı uykululuğun az bilinen gerçeği: Hipersomnia

Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Atilla, hipersomnianın gündüz aşırı uykululuk hali olduğunu, erkeklerde daha sık görüldüğünü ve altta yatan ciddi hastalıklarla ilişkili olabileceğini belirtti. Toplumda tembellikle karıştırılan bu durum, tanı ve tedaviyi geciktirebiliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Atilla, hipersomnianın gündüz aşırı uykululuk, uzun gece uykuları ve sabahları “uyku sarhoşluğu” ile karakterize nadir bir durum olduğunu açıkladı. Genellikle ergenlikte başlayan ve 35 yaş civarında sıklaşan hipersomnia, erkeklerde kadınlara göre daha yaygın.

Diyabet, obezite, uyku apnesi, stres gibi risk faktörleriyle bağlantılı olan bu durum, çocuklarda da yüzde 10-15 oranında görülebiliyor.

HİPERSOMNİANIN NEDENLERİ

Dr. Atilla, hipersomnianın narkolepsi, beyin tümörü, inme, Parkinson, depresyon, hipotiroidizm, demir ve D vitamini eksikliği gibi nörolojik ve sistemik hastalıklarla ilişkili olabileceğini belirtti. Tanı için beyin görüntülemesi, kan tahlilleri, uyku günlüğü, polisomnografi ve çoklu uyku Latency testleri kullanılıyor.

En az üç ay süren gündüz uykululuğu, dikkat eksikliği, hafıza bozukluğu ve zihinsel yorgunluk gibi belirtiler, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı, çarpıntı ve sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Dr. Atilla, hipersomnianın toplumda tembellikle karıştırıldığını, bu algının tanı ve tedaviyi geciktirdiğini vurguladı. “Hastalar çok uyusalar da dinlenmiş hissetmez. Depresyonla karıştırılıyor ve kahve içme gibi önerilerle uyaran bağımlılığına sürüklenebiliyorlar,” dedi.

TEDAVİ VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

Tedavide uyanıklık artırıcı ilaçlar, antidepresanlar, melatonin ve bilişsel davranışçı terapiler kullanılıyor. Altta yatan hastalıkların tedavisi önem taşırken, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, kilo kontrolü ve egzersiz tedaviyi destekliyor. Dr. Atilla, aşırı ekran maruziyetinin, özellikle mavi ışığın, uyku hijyenini bozarak hipersomnia riskini artırdığına dikkat çekti.


Haber Kaynak : İGFA

İçişleri Bakanı Yerlikaya: FETÖ Operasyonlarında Son İki Haftada 76 Şüpheli Yakalandı

Karatay'ın 5. Güneş Enerjisi Santrali İsmil'de Devreye Alındı

Şanlıurfa'nın Eyyübiye İlçesinde Üç Aylar Programları Başlıyor

Beyaz perdede haftanın yeni filmleri

ChatGPT’ye yeni görsel özelliği

Türk denizciliğinin altın yılı... 2 römorkör ve 6 bot hizmete alındı

Başkan Dinçer, Üç Aylar'ın Başlaması Dolayısıyla Mesaj Yayımladı

Aksaray Belediyesi 2025 Yılında Altyapıdan Sosyal Hizmetlere Geniş Bir Yelpazede Çalıştı

ASTİM Aile Sağlığı Merkezi Bölgenin Sağlık İhtiyacını Karşılıyor

Gülben Ergen'den yılın finaline sold-out şov!

Sibel Can'a 'altın plak' ödülü

Van'da Trafik Yoğunluğunu Azaltmaya Yönelik Yeni Düzenlemeler Hayata Geçiriliyor

28. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Mersin'de Başladı

Diyarbakır'ın En Büyük Parkı Naturapark'ın Altyapı Çalışmaları Başladı

Diyarbakır'da 'Kadın Kentleri' Deklarasyonu Açıklandı