GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

'Genom Çağı'na az kaldı!

'Genom Çağı'na az kaldı!

FDA’nın orak hücre hastalığı tedavisinde iki gen tedavisini onaylamasını değerlendiren Genetik Uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan, eğer tedavinin başarı hedefleri gerçekleştirilirse resmi olarak ‘Genom Çağı’nın başlayacağını vurguladı.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Korkut Ulucan, ABD Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) orak hücre hastalığı tedavisinde iki gen tedavisini onaylamasını değerlendirdi. Eğer tedavinin başarı hedefleri gerçekleşirse resmi olarak ‘Genom Çağı’ başlayacak.

“Hepimiz çok ama çok heyecanlıyız. Her ne kadar daha uygulanmasına zaman olsa da ilk sonuçlar olmamız gereken yerlerle ilgili ip uçları verdi.” diyen Prof. Dr. Korkut Ulucan, eğer tedavinin başarı hedefleri gerçekleştirilirse resmi olarak ‘Genom Çağı’nın başlayacağını belirtti.

Prof. Dr. Ulucan, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Aslında bu bir başlangıç. 2019 yılında bazı küçük hasta gruplarında gen düzenlemesine dayanan tedavilerle ilgili ön çalışmalara onay verilmişti. Elde edilen verilerin çıktılarına dayanarak 8 Aralık 2023 tarihinde onayı resmen duyuruldu. Ancak daha denemeler tam olarak veya yeterli olarak takip edilmedi. Hastalığın semptomlarının gözükmemesi aşırı sevindirici. İki araştırma şirketinden bilim insanları, orak hücre anemisi adı verilen bir hastalığın genetik olarak tedavisi için CRISPR adı verilen bir moleküler düzenleme yöntemi ile hastalardan elde edilen ilik kök hücrelerinde genetik olarak oynama yapıp, kısaca düzenleyip, hastaya geri naklettiler. Ve başarı ile gerçekleşen uygulamalardan sonra şimdilik hastaların gayet sağlıklı olduğunu bildirdiler.”

HASTA TAKİPLERİ SÜRÜYOR

Hastaların takibinin halen devam ettiğini de ifade eden Prof. Dr. Korkut Ulucan, “Orak hücre anemisi bulunan 30 hastanın 29’unda yaklaşık 18 aylık takip süreleri sonunda her şeyin planlandığı gibi gittiği bildirilmiş. Ek olarak talasemi hastalarında da 42 kişilik hasta grubunun 39’unda her şey planlandığı gibi gittiğini bildirmişler.” diyerek, genetik düzenlemeye dayanan tedavilerin ilk sonuçları hakkında bilgi verdi.

Sürecin uzun olacağına işaret eden Prof. Dr. Korkut Ulucan, “Zaten bu tedavinin planlamasında hasta takiplerinin yaklaşık 15 yıl sürmesi planlanmış. Ancak ilk veriler tahminlerin de ötesinde sonuçlanmış, bu çok sevindirici. Muhtemelen bu başarı bu işle ilgili yeni biyoteknoloji firmalarının başvuruları ve alternatif tedavi protokolleri oluşmasını sağlayacak. Bu da zaman içinde, zaman ve tedavi masraflarının çok daha aşağıya inmesine neden olacak.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: 'genom çağı'na az kaldı!

Klinik yatırım araştırmaları artışta

İstanbul Beylikdüzü’nde engelleri kaldıran dostluk projesi

TOFAŞ, potada çeyrek finalde galibiyet bekliyor

Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu 'Osman Gazi' 2026’da Karadeniz'de

Armağan Çağlayan’dan ustalık eseri: “Seyfi Bey” kapalı gişe!

Manisa Büyükşehir'in “Manisa Tarzanı ve Çevre Günleri” başladı

Erdoğan imzaladı! 2 ilin valisi değişti, 128 vali yardımcısı, 224 kaymakam atandı

KTO'dan İSO İlk 500’deki Kayserili firmalara tebrik

Gazeteci Birgül Taşdemir yaşamını yitirdi

Türkiye’de kuvvetli yağış ve fırtına alarmı!

Kayseri Şeker, İSO 500 Listesi'nde Kayseri'nin zirvesinde!

Türkiye'de ilk... Üretim tesisinden 7/24 canlı yayına başladı

Megastar Tarkan Avrupa turnesinde büyülüyor

Başarıya giden yol yastıktan geçiyor... Sınav günü uyku planı nasıl olmalı?

Özgür Özel: Hesabı darbecilerden soracağız!