Gayrimenkulde balon fiyatlara karşı 'Değerleme Raporu' önerisi

Gayrimenkulde balon fiyatlara karşı

Gayrimenkulde balon fiyatlara karşı 'Değerleme Raporu' önerisi

Seri ilan sitelerinde dileyenin dilediği fiyattan ilan girebilmesinin gayrimenkul fiyat balonunun oluşmasına neden olduğunu belirten sektör temsilcileri, ‘ilanlardaki fiyatları, satılmış fiyat gibi algılamayın’ uyarısında bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Gayrimenkulünü satmak isteyen mülk sahipleri, fiyat belirlemeden önce ilan sitelerindeki rakamlara göz atıyor ve bu durum emlak danışmanlarını da zor durumda bırakıyor.

Satıcılar, “Şu kişi bu fiyatı yazmış, o zaman ben de onun üzerine bir fiyat koyayım ve pazarlık payı bırakayım” mantığıyla hareket ederek, zaten satılmamış ilanlardaki fiyatları baz alıyor. Bu yaklaşım, gayrimenkul piyasasında balon fiyatların daha da şişmesine neden oluyor.

Sektör temsilcileri, Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satışında değerleme raporu zorunluluğunun bulunduğunu hatırlatarak, bu uygulamanın tüm satışlara yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Temsilciler, yerli ya da yabancı ayrımı yapılmaksızın, tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporunun zorunlu hale gelmesi gerektiğine dikkati çekti.

"İlan sitelerine girilen fiyatlar, bu raporlardaki değerlerin üzerinde olmamalı" diyen sektör temsilcileri, "Böyle bir düzenleme, hem gayrimenkul fiyatlarını aşağı çeker hem de kamunun vergi gelirlerini artırır” görüşünü de dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı’nın otomobil piyasasında aşırı fiyat artışlarını engellemek için ilan sitelerine getirdiği kısıtlamalar örnek teşkil ediyor. Hatırlanacağı üzere bu düzenleme sayesinde araba fiyatlarındaki balon patlamış ve son 1,5 yıldır fiyatlar neredeyse sabit kalmıştı.

Uzmanlar, konut piyasasında da benzer bir şişkinliğin yaşandığını belirterek, emlak ilanlarına yönelik düzenlemenin artık kaçınılmaz hale geldiğini ifade ediyor.


Haber Kaynak : İGFA

Konut Fiyat Endeksi reelde azaldı

Sibel Can'ın yeni klibi Harbiye'de görücüye çıkacak

Harbiye'de yaz klasiği... Kenan Doğulu'dan efsane performans

Türk doğal taşı, Rüya Akyol tasarımıyla İtalya sahnesinde

New York’ta İmamoğlu ve tutuklu isimlere protesto

Nevşehir'de 15 Temmuz coşkusu

Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nda 18 finalist belli oldu

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için uzmanından öneriler

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 4 trilyon TL'ye yaklaştı

Bahçeli DEM heyetini kabul etti

Yaz serinliği göz sağlığınızı tehdit etmesin: 6 koruyucu öneri

'Narkokapan-Adana 2'de 130 torbacı yakalandı!

Yaz tatilinin gizli tehlikesi: Yüzücü kulağı!

E-Posta pazarlaması 22 milyar dolara ulaşacak

Harita Mühendisi Halil Gök, 20 yıldır cebinde çiçekle çevreyi güzelleştiriyor... 365 gün cebinde çiçek taşıyor