Evlerde milyonlarca ton gıda çöpe atılıyor

Evlerde milyonlarca ton gıda çöpe atılıyor

Evlerde milyonlarca ton gıda çöpe atılıyor

Dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca insan açlıkla mücadele ederken, diğer yandan üretilen gıdanın önemli bir kısmı tüketilmeden israf ediliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi 2024’e göre Türkiye’de hane halkı, yılda kişi başı 102 kg, toplamda 8.7 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Gıda israfı, yalnızca ekonomik bir kayıp değil, aynı zamanda çevresel tahribat, ekonomik kayıplar ve sosyal eşitsizlik gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu noktada evlerdeki gıda israfının boyutlarına dikkat çeken BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ “Dünya genelinde en çok israf evlerde gerçekleşiyor. Günde en az bir milyar öğün çöpe atılıyor. Ortalama olarak, her bir kişi yılda 79 kg yiyecek israf ediyor.” dedi.

BM Gıda İsrafı Endeksi 2024 Raporu’na göre 2022 yılında dünyada 1,05 milyar ton gıda israf edildi. Maalesef 2022'de israf edilen toplam gıdanın 631 milyon tonu hanelerden, yani yüzde 60'ından, 290 milyonundan gıda hizmeti sektörü (%28) ve 131 milyonundan (%12) perakende sektörü sorumluydu. Önceki raporda Türkiye’de hane halkı yılda kişi başı 93 kg gıdayı israf ederken; son raporda 102 kg gıdayı çöpe atarak israfı arttırdı. Gıda israfındaki artış ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları da arttırmaktadır. 

Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için, gıda israfını önleme konusunda sorumluluk almanın ve farkındalık yaratmanın büyük bir önem taşıdığını belirten BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, gıda kaybı ve israfının, toplam küresel sera gazlarının ise yüzde 8-10’nu oluşturduğunu ifade eti ve gıda israfını azaltmak için önerilerde bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

Aksaray'da Okul Kantinleri Zabıta Denetiminden Geçti

Şehit Eren Bülbül Türkiye Dart Şampiyonası Erzincan'da Başladı

Erciyes, Geleneksel Kızak Türkiye Şampiyonası'na Ev Sahipliği Yapacak

Sarıoğlan’da Nevruz Kutlamaları Mehteran Takımı ile Renklendi

Başkan Seçer, TBB Tarafından Düzenlenen ‘Araç Teslim Töreni’ne Katıldı

Mersin Büyükşehir, Gençlere Yapay Zeka ve Veri Analizi Eğitimi Veriyor

Van'da Bahar Temizlik Seferberliği Başladı

İstanbul'da Japonya rüzgârı

Mersin'de 208. Cadde'de Asfalt ve Kaldırım Çalışmaları Tamamlandı

Keşan’ın gururu Vera’dan gururlandıran başarı

Eskişehir'de Hamamyolu Caddesi'nde Esnaf ve Vatandaş Ziyareti

Büyükkılıç, AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Yer Aldı

Silvan'da Geleneksel Serhivde Şenlikleri Başlıyor

Kayseri'de Hacılar İlçesine 91 Milyon TL'lik İçme Suyu Altyapı Yatırımı

Diyarbakır'da Şair Ehmed Huseynî için Tören Düzenlendi