Ebeler koruyucu sağlık hizmetini sunamıyor

Ebeler koruyucu sağlık hizmetini sunamıyor

Ebeler koruyucu sağlık hizmetini sunamıyor

Aile hekimliği sistemi ticarileştirilerek eleman olarak nitelendirilen ebeler, aile planlaması gibi koruyucu sağlık hizmetlerini veremez duruma geldi.

İSTANBUL (İGFA) - 21-28 Nisan ebeler haftasında Aile Sağlık Merkezlerinde çalışan ebelerin durumunu değerlendiren Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebe Melike Sigeze, ebelerin daha iyi fiziki şartlarda, yoksulluk sınırı üzerinde maaş, performansın ve evrakların içinde kaybolmadan mesleklerini özveriyle icra etmek istediğini açıkladı.

Ebeliğin kutsal bir meslek olduğunu belirten Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebe Melike Sigeze, ebeliğin aile planlaması, doğum öncesi gebenin izlemi, doğuma hazırlık, doğum sonrası anne bebek bakımını sağlamakla görevli olduğunu hatırlattı. Aile hekimliği sisteminde öncelikle “EBE” unvanı alınarak yerine eleman denildiğini ifade eden Ebe Melike Sigeze, performans sistemi içerisinde ebeliğin profesyonel bir meslek olmaktan çıkıp sekreterlik, yardımcı sağlık personeli durumuna getirildiğini açıkladı.

Ebe Melike Sigeze “Aile sağlığı merkezleri ne kadar çok hasta o kadar ücret mantığı ile ticarileştirildiği için ebeler asıl mesleği olan koruyucu sağlık hizmetlerini sunamıyorlar. Performansa dayalı bir sistemin içinde evraklar ve bilgisayar programları ile uğraşmaktan çoğu zaman kendilerini sekreter gibi hissetmekteler.

Aile planlaması hizmeti vermek istiyorlar fakat malzeme temin edemiyor, eğitim verebileceği özel bir oda yok, emzirme eğitimi vermek istiyorlar, odalar havasız penceresiz rutubetli… Aileler eğer aşı varsa aşılarını yaptırıp hemen kurumdan ayrılmak istiyorlar. Kötü fiziki şartlarda hizmet veremedikleri için yetersizlik hissediyorlar” diye konuştu.

GEÇ SAATLERE KADAR MESAİ VAR, GÜVENLİK YOK

Ebelerin aynı anda laboratuvar enjeksiyon pansuman ve evraklarla uğraşmaktan bir bebeğin, gebenin izlemine çok az zaman ayırabildiğini anlatan Ebe Melike Sigeze, “Bunu yanı sıra geç saatlere kadar mesailere kalınıp hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor. Zaten yoksulluk sınırın çok altında maaşlar verilirken bir de aile aşıya gelmediği için maaşlarından kesintilere maruz bırakılıyorlar” dedi.

GEBE EBELERE DOĞUM İZNİ YOK

Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebe Melike Sigeze, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Annelere 6 ay sadece anne sütü eğitimi veren ebelerimiz gebe kaldıkları zaman doğum izni hakkı verilmiyor, maaşlarından kesintiler yapılıyor, bebeği 3 aylıkken çalışmaya mahkum ediliyor. Normal doğum pankartları asılıyor fakat ebeler yok sayılıyor. Sağlık, pankartla performans sistemiyle yönetilmez. Ebelerimiz yasal hakkı olan yıllık izinlerinde maaş kesintisine uğruyor. Ebelerimiz daha iyi fiziki şartlarda ,yoksulluk sınırı üzerinde maaş,performansın ve evrakların içinde kaybolmadan mesleklerini özveriyle icra etmek istiyorlar…”


Haber Kaynak : İGFA

Odunpazarı Belediyesi, 8 Mart'ta Kadın Emeğini Sanatla Anıyor

Nilüfer Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, 1. Lig'e yükselme kupasını mecliste sergiledi

Nilüfer'de Afet Bilinci İçin 'Akran Eğitimi' Dönemi Başladı

Aksaray'da 'Tekne Orucu' Geleneği Binlerce Çocukla Yaşatılıyor

Mersin'de Çocuklar Doğa Atölyesi ile Toprakla Buluşuyor

Muratpaşa'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği: Söyleşi ve Konser

Küçükçekmece'de Ramazan Kültür ve Sanat Etkinlikleri Başladı

Samsun'da Engelli Bireyler ve Aileleri İçin Engelsiz İftar Düzenlendi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Demetevler'de Üçüncü Ücretsiz Düğün Salonunu Hazırlıyor

Van Büyükşehir Belediyesi'nin Akrobasi Gösterileri 150 Okula Ulaştı

Eti Çocuk Tiyatrosu, 25. Yılında Yalova'da Binlerce Çocuğu Sahneyle Buluşturdu

Kırşehir Belediye Meclisi, Mart Ayı Olağan Toplantısı İçin Bir Araya Geliyor

Pendik Belediyesi Bilim Merkezleri Mart 2026 Etkinlik Takvimi Açıklandı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Çok Sayıda Heyeti Makamında Ağırladı

Diyarbakır, Berlin Uluslararası Turizm Borsası'nda Tanıtıldı