Dubai çikolatası ile gündemde... Antep fıstığını bir süre tüketmeyin!

Dubai çikolatası ile gündemde... Antep fıstığını bir süre tüketmeyin!

Dubai çikolatası ile gündemde... Antep fıstığını bir süre tüketmeyin!

Antep fıstığında son dönemde bolluk ve ucuzluğun yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Sağlığınızı riske atmamak adına Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin gibi toksik maddelerin olası zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız ürünlerden uzak durun.” çağrısında bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Dubai çikolatası ile gündemde olan Antep fıstığında “küf ve aflatoksin” iddialarını değerlendirdi.

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, son günlerde Antep fıstığında yaşanan bolluk ve düşen fiyatlara dair uyarıda bulunarak, fıstığın ani şekilde piyasada fazlalaşmasının arkasında yatan sebeplerin halk sağlığını ilgilendiren riskler barındırabileceğine dikkat çekti. Özellikle yakın zamanda haberlere de konu olan aflatoksin sorununa değinen Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Aflatoksin maddesi, bazı mantar türlerinin ürettiği ve insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olan bir toksin olarak biliniyor. Kontrolsüz şekilde tüketilmesi halinde bu madde, karaciğer hasarından kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.” dedi.

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN CİDDİ BİR RİSK...

Geçtiğimiz günlerde aflatoksin tespit edilmesi nedeniyle Avrupa’ya ihraç edilen bazı Antep fıstıklarının geri gönderildiğine dair haberlerin gündeme geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Şimdi iç pazarda ucuz fiyata satılmaya başlayan fıstıkların, iade edilen bu ürünler olup olmadığı konusunda endişelerim var. Maalesef bu tür durumlarda, ‘dış piyasada satılamayan ve geri dönen ürünler iç piyasada tüketiciye sunulabilir mi’ diye korkular taşıyoruz. Bu durum, halk sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturabilir, açıkça yurtdışına aflatoksin gibi sebeplerle satılamayan ürünlere yurtiçinde ne olduğunun tüketicilerle paylaşılması şart, gıda güvenliği çok önemli bir husus” ifadelerini kullandı.

EMİN OLMADIĞINIZ ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN!

Aflatoksin riski taşıyan ürünlerin özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, vatandaşlara Antep fıstığı tüketiminde daha temkinli olmaları çağrısında bulunarak, “Sağlığınızı riske atmamak adına Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin gibi toksik maddelerin olası zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız ürünlerden uzak durun.” dedi.

AFLATOKSİNE BAĞLI OLARAK GELİŞEN KARACİĞER KANSERİ HIZLI BİR İLERLEME GÖSTEREBİLİYOR

Aflatoksinin karaciğer üzerinde oluşturduğu tahribatın geri dönüşü olmadığını belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Karaciğer kanseri, dünyada en ölümcül kanser türlerinden biri olarak kabul edilir ve maalesef bu hastalığa yakalanan kişiler için yaşam beklentisi kanserin türüne göre düşüktür. Aflatoksine bağlı olarak gelişen karaciğer kanseri genellikle hızlı bir ilerleme gösterebilir ve teşhis konulduktan sonra hastaların 6 ila 12 ay içinde hayatını kaybetmesine yol açabilir,” dedi.

FİYATIN CAZİBESİYLE SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN!

Tüketicilere önemli uyarılarını sürdüren bulunan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, sağlıklı gıda tüketiminin önemine de dikkat çekerek, “Tükettiğiniz gıdaların üretim koşullarına, saklama ve depolama süreçlerine dikkat edin. Güvenilir ve iyi koşullarda saklanmış ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Özellikle fıstık gibi riskli ürünlerde, fiyatın cazibesine kapılarak sağlığınızı riske atmayın. Gıda güvenliği konusunda bilinçli tüketici davranışları, aflatoksin gibi tehlikelerden korunmak için son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İGFA

Manavgat Belediyespor Sezona Galibiyetle Başladı

Toroslar Belediyesi Ücretsiz Hasta Nakil Ambulansı Hizmeti Başlattı

Pazarcık'a 115 Milyon TL'lik Ulaşım Yatırımı

Manisa'da Kan Bağışı Kampanyası: Bağış Yapanlara Kamp Sandalyesi Hediye

Muş Belediyesi Eşbaşkanı Söylemez, VEDAŞ Bölge Müdürü Akboğa'yı Ziyaret Etti

Dünya Kız Çocukları Günü Süleymanpaşa'da Kutlandı

Kayseri'de Lityum İyon Batarya Yangınlarına Karşı Tatbikat

Diyarbakır'da Rojin Kabaiş için oturma eylemi düzenlendi

Yazar Peren Birsaygılı Mut: 'Sahadaki Gerçekler Tüm Edebi Kurguları Yerle Bir Etti'

Şedal ve Zeydan İpekyolu Meclisinde Konuştu: Rojin Cinayeti ve Kayyum Uygulamaları Masaya Yatırıldı

Kütahya Belediyesi Personeline İş Ahlakı Eğitimi Verildi

Aksaray Millet Bahçeleri Sonbahar Güzelliğiyle Ziyaretçilerini Ağırlıyor

Eskişehir'de Moto Kuryelerin Sorunları Masaya Yatırıldı

Ankara'nın Başkent Oluşunun 102. Yılı 'Başkentli Olmak' Paneliyle Kutlandı

Dulkadiroğlu Mehmet Akif Mahallesi'nde Altyapı Sonrası Asfalt Tamirleri Devam Ediyor