Diyarbakır'da Kürtçe Belediye Terimleri İçin Terminoloji Çalıştayı Düzenlendi

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimlerde kullanılan Kürtçe idari ve mesleki terimlerin standartlaştırılması amacıyla üç günlük bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştaya eşbaşkanlar, akademisyenler ve dil bilimciler katıld

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, yerel yönetimlerde kullanılan Kürtçe idari ve mesleki terimler için ortak bir terminoloji oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştaya katıldı.

Kültür Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Dil Geliştirme ve Koruma Şubesi ile dil kurumlarının öncülüğünde, nisan ayından bu yana Kürtçe (Kurmanci) belediye terimlerinin standartlaştırılması amacıyla her hafta düzenli çalışmalar yürütüldü. Bu kapsamda bugüne kadar 25 toplantı gerçekleştirildi. Elde edilen birikimin değerlendirilmesi ve terminolojik sorunların ortaklaştırılması amacıyla 24, 25 ve 26 Aralık tarihlerinde çalıştay düzenlendi.

Son Oturuma Geniş Katılım

Sur ilçesinde bir otelde düzenlenen çalıştayın son oturumuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zeynep Yaş, Dil Geliştirme ve Koruma Şubesi personeli, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler ve dil bilimciler katıldı.

Kavramlar Üzerine Tartışmalar

Eşbaşkanlar ve akademisyenler, belediyelerde kırsal alan, su hizmetleri ve kamusal alanlarda kullanılan kavramlara ilişkin tartışmalar yürüttü. Eşbaşkanlar da tartışmalara dahil olarak görüş ve önerilerini paylaştı.

Çok Dilli Belediyecilik Hedefi

Çok dilli belediyecilik politikası doğrultusunda gerçekleştirilen çalıştayda, belediyelerde kullanılan Kürtçe kavram ve mesleki terimlerin standartlaştırılmasına yönelik kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Katılımcılar, Kürtçe idari terminolojinin oluşturulmasına ilişkin görüş ve önerilerini paylaşarak sürece katkı sundu.

Çalıştay sonunda kesinleştirilecek Kürtçe belediye terimlerinin, çok dilli hizmet sunan belediyelerde ortak bir dil oluşturacak şekilde kullanılması hedefleniyor.


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi
belediye365.com
Haber Kaynak : İGFA

Tepebaşı Belediyesi'nin Kadın Merkezlerinden 2025 Yılında Yoğun Hizmet

Eyüpsultan'da Emeklilere Yönelik Veremle Mücadele Semineri Düzenlendi

Çalışan Gazeteciler Günü'nde Kars'ta Basın Mensuplarıyla Buluşma

Konya İtfaiyesi 2025'te 15 Bin 497 Olaya Müdahale Etti

Şanlıurfa'da 25 Metrelik Yol Projesi İçin 59 Yapının Yıkımı Tamamlandı

Kemer'de Kadınlar Lokali Hizmete Girmeye Hazırlanıyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden Yeni Yıla İki Önemli Yatırım

VI. Enerji Günleri'nde Yeşil Dönüşüm İçin Teşvik Mekanizmaları Ele Alındı

Bursa İtfaiyesi, Koç Üniversitesi İtfaiye Ekibine Eğitim Verdi

Güney Ege Kalkınma Ajansı 6 Personel Alacak

Bursa'da Kırsal Kalkınma İçin 380 Arı Kovanı Dağıtıldı

Şehitkamil'de Ortaokul Öğrencileri 5 Günde 5 Spor Branşıyla Tanışıyor

Mimar Sinan İlkokulu Öğrencileri Kemer'de Kültür Evi'ni Ziyaret Etti

Korfbol Şampiyonlar Ligi Challenger Finali Kemer'de Başladı

Kepez'de Duraliler Mahallesi'nde Yaya Güvenliği İçin Kaldırım Çalışması