EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

Dış ticaret endeksi Nisan'da azaldı

Dış ticaret endeksi Nisan

Dış ticaret endeksi Nisan'da azaldı

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Nisan ayında 88,0 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 2,0 puan azalarak, 2024 yılı Nisan ayında 86,0 oldu.

ANKARA (İGFA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayına ilişkin Dış Ticaret Endekslerini açıkladı.

İhracat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %1,1 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %4,0 azaldı, yakıtlarda %2,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,9 azaldı.

İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ %1,9 ARTTI

İhracat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %5,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %1,0 azaldı, yakıtlarda %40,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,3 azaldı.

İthalat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %7,0 azaldı, yakıtlarda %6,0 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %6,7 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,7 azaldı.

İthalat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde ,2 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) ,4 arttı, yakıtlarda %0,7 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %7,2 arttı.

Bu arada mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2024 Mart ayında 154,5 iken 2024 Nisan ayında %2,8 oranında azalarak 150,1 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2023 yılı Nisan ayında 146,4 iken 2024 yılı Nisan ayında %1,9 oranında artarak 149,3 oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi %6,3 arttı.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Nisan ayında 88,0 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 2,0 puan azalarak, 2024 yılı Nisan ayında 86,0 oldu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: dış ticaret endeksi nisan'da azaldı

e-Fatura'ya zorunlu geçiş yapacak mükellefler

Lojistikte kadın istihdamı yükselişte

Türkiye'nin dört bir yanına somon

Armatür sektörü ihracatı ilk 5 ayda 1,6 milyar dolara ulaştı

Zuchex'e bu yıl 2 binin üzerinde marka katılıyor

Otomotiv Sanayii Derneği, ilk 5 aylık verilerini açıkladı

Helal kruvaziyer sektörü büyüyor

Tarım ihracatının liderleri baharatta gıda güvenliği için AB ile ortak çalışıyor

Benzin ve motorine zam!

TİM WINGS ihracatta kadın gücünü kanatlandırıyor

Ankara’da konut satışları yüzde 20 düştü

Bakan Göktaş:“887 milyon TL ödeme hesaplat hesaplara yatıyor”*

Lezita kendi sektöründe zirveye tırmanıyor

“Güney Marmara Hidrojen Kıyısı – HYSouthMarmara” Projesi’nin ilk çalıştayı Sabancı Üniversitesi’nde

Türk limanları ticaretin gözdesi