Dikkat! USB portları tatilciler için tuzak olabilir.

Dikkat! USB portları tatilciler için tuzak olabilir.

Dikkat! USB portları tatilciler için tuzak olabilir.

Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde yurt içinde ikamet eden 8 milyon 262 bin kişi seyahate çıktı. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı ise 2025 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,2 artarak 9 milyon 121 bin 152 kişi oldu. Ancak tatilde dikkat elden bırakılmamalı – siber suçlular asla tatile çıkmıyor.

İSTANBUL (İGFA) - Nasıl ki seyahat öncesi rota belirleniyorsa, aynı şekilde dijital güvenlik önlemleri de tatilden önce planlanmalı.

Şifre güvenliğini sağlamak, uygulamaları güncellemek ve olası riskleri önceden bilmek; özellikle tatil sırasında düşen dikkat seviyesine karşı verilerin korunması açısından hayati önem taşıyor.

Tatile çıkarken mümkün olduğunca az cihaz (telefon, bilgisayar vb.) almak en iyi tercih. Daha az cihaz, daha az saldırı ya da hırsızlık riski anlamına geliyor.

Tatil öncesinde, önemli verilerin (örneğin fotoğrafların) hem bulut ortamında hem de fiziksel olarak yedeğini almak büyük önem taşıyor. Ayrıca cihazlar ve uygulamalar güncel değilse mutlaka en son sürümleri yüklenmeli. Yazılım güncellemeleri, güvenlik açıklarını kapatarak siber saldırılara karşı daha güçlü koruma sağlıyor.

USB, QR KOD VE Wİ-Fİ ÜZERİNDEN SALDIRILAR

Havalimanları veya tren istasyonları gibi yerlerdeki halka açık Wi-Fi noktaları, siber saldırganların gözde alanları. Bu ağlar aracılığıyla sosyal medya ya da bankacılık giriş bilgileri çalınabiliyor. Bu nedenle, halka açık Wi-Fi kullanıldığında VPN ile bağlantıyı şifrelemek çok daha güvenli. Ayrıca telefon ayarlarında otomatik Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını devre dışı bırakmak, dışarıdan erişimi zorlaştırıyor.

Kamuya açık USB şarj portları da riskli olabiliyor. Siber suçlular, bu portların içine kendi cihazlarını yerleştirerek veri çalabiliyor. Aynı şekilde, halka açık alanlarda giderek yaygınlaşan QR kodlar da dikkatle kullanılmalı. Bu kodlar sizi dolandırıcılık amaçlı sahte sitelere yönlendirebiliyor. Bu tür sitelere bilgi girmek ya da ödeme yapmak, doğrudan maddi kayıplara yol açabiliyor.

YAPAY ZEKÂ, SAHTECİLİKTE SEVİYE ATLADI

Siber suçlular yapay zekâdan faydalanarak son derece gerçekçi sahte internet siteleri ve e-posta adresleri oluşturabiliyor. Özellikle Booking ya da Airbnb gibi konaklama sitelerini taklit ederek kullanıcıları kandırıp para sızdırıyorlar.

Fortinet uzmanları uyarıyor: “Saldırganlar artık AI destekli ses teknolojileriyle aile bireylerinin sesini taklit edebiliyor. Tanıdık bir sesle, acil para ihtiyaçları olduğunu söyleyip banka hesabına para istiyorlar. Tatildeyken yakınlarla daha az temas kurduğumuz için, dikkatimiz de düşük oluyor – bu da siber saldırganların işini kolaylaştırıyor.”

SALDIRIYA UĞRADIYSANIZ HIZLI HAREKET EDİN

Kendi cihazlarınızı güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın ve siz de onların cihazlarını kullanmayın. Şifrelerinizi korumak ve unutma riskini azaltmak için şifre yöneticisi kullanmak etkili bir yöntem. Ayrıca halka açık Wi-Fi yerine internet paketi olan bir SIM kart tercih etmek daha güvenli olur. Her durumda dikkatli olmak, bağlantı sağlanan web sayfalarının ve e-postaların doğruluğunu kontrol etmek şart.

Fortinet uzmanları, bu noktada şu uyarıyı yapıyor: “Bir siber saldırı durumunda en kritik adım hızlıca harekete geçmektir. İlgili hesapların şifreleri hemen değiştirilmelidir. Banka hesapları koruma altına alınmalı ve olay resmi olarak bildirilmelidir. Ancak hızlı tepki için önce saldırının farkında olmak gerekir. Bu yüzden özellikle tatildeyken e-postalarınızı ve banka hesaplarınızı düzenli kontrol edin.”


Haber Kaynak : İGFA

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Adnan Menderes ve dava arkadaşları mezarları başında anıldı

Yandex, kontrolsüz yaya geçitleri için sürücüleri uyaracak

Antep işi nakışı UNESCO yolunda

MEB'den liseler arası aşçılık yarışması

Reklamcılıkta 2030 vizyonu... Dijital artık yan mecra değil, omurga

İstanbul Yeşilköy Pazarı’nda elektrik sorunu tarihe karıştı

Salomon Cappadocia Ultra Trail 12. Kez Kapadokya’da... Binlerce sporcu dünya mirasında koşacak!

Tamer Karadağlı’dan Gaziantep Şehir Tiyatrosu’na ziyaret

Dış ticarette 32 il 1 milyar doları aştı!

Konya Karatay Belediyespor yeni sezona hazır

Genç lojistikçiler 23 Ekim’de İstanbul’da yarışacak

İstanbul Beylikdüzü 'engelsiz iletişim'den yana

Bursalı yerel zincirler Perakende Zirvesi'ne akın etti

Arjantin Başkonsolosu Vivas’tan İzmir'e ziyaret