Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esnaf ve sanatkâra desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esnaf ve sanatkâra desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esnaf ve sanatkâra desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje finansmanı prensipleriyle harcama mukabili ve belge karşılığı kullandırılacak krediler için 100 milyar lirası ihracata, 50 milyar lirası turizme olmak üzere toplam 150 milyar liralık kaynak ayırdıklarını açıkladı.

ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda düzenlenen Esnaf ve Sanatkâr Camiası ile İftar Programı'nda yaptığı konuşmada, "COVID-19 salgınının etkisinin azalmasıyla yeniden ekmek teknesinin başına geçen esnaf ve sanatkârı ihtiyaçlara göre yeni araçlarla desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

İftar sonrası yaptığı konuşmasına, esnaf ve sanatkârların ramazanını tebrik ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bereket ve hayır günleri olan bu mübarek ayda tuttuğumuz oruçların, yaptığımız ibadetlerin, ettiğimiz duaların, dağıttığımız sadaka ve zekâtların Rabbimizin katında kabulünü diliyorum. Milletimizle birlikte tüm insanlığın sıkıntılarından kurtulduğu, mazlumların ve mağdurların yüzünün güldüğü, dostluk ve kardeşlik ikliminin dört bir yanımızı kuşattığı günlere de inşallah en kısa sürede ulaşırız." ifadelerini kullandı.

Esnaf ve sanatkârın, Anadolu'nun vatan hâline gelmesinde çok önemli misyonu olan Ahilik geleneğinin bugünkü temsilcileri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asırlar boyunca Anadolu'da devletler kurulmuştur, yönetimler değişmiştir ancak binlerce yıllık birikimiyle esnaf ve sanatkârımız daima bu toprakların harcı olmaya devam etmiştir." diye konuştu.

Esnafın her zaman haktan yana olduğunu, bulunduğu mahallenin ve sokağın vicdanını temsil ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ahi Evran-ı Veli'nin ifadesiyle 'Ahi her şeyde, her yerde ve her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil toparlayandır. Yıkan değil, yapandır.' Zaman ve mekândan bağımsız bir değer olan Ahiliğin bu tarifi, günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Bugün birçok ülkede en derin şekilde yaşandığını gördüğümüz sosyal adaletsizliklerin, vicdanları yaralayan görüntülerin, milletimiz için de kök salamamasının içinde işte bu anlayış vardır. Mesela bunun son örneğini koronavirüs salgını döneminde hep birlikte gördük, yaşadık. Bu süreçten olumsuz etkilenen kesimlerin başında esnaf ve sanatkârımız geliyordu. Devlet olarak verdiğimiz desteklerle bu zorlu dönemde sizlerin yanında olmaya çalıştık. Bu kapsamda salgın nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen ticaret erbabımıza gelir kaybı ve kira olarak 4 ay süreyle 1000'er lira hibe desteği sağladık. Türkiye genelinde verilen destek tutarı 4,6 milyar lirayı aşmıştır. Bunun yanında yaklaşık bir yıl önce gelir vergisi mükellefi, esnaf ve sanatkârımız ile gerçek kişi tacirlerimize dâhil oldukları gruba göre 5 bin ve 3 bin liralık yeni bir hibe desteği daha verdik. Bu desteğin toplam tutarı da 4,3 milyar lirayı buldu. Ayrıca esnaf ve sanatkârımızın kredi ve kefalet kooperatiflerine olan borçlarını yeniden yapılandırabilmelerini temin ettik."

Kooperatif kefaletiyle veya doğrudan Halkbank'tan kullanılan kredilerin geri ödemelerini 2020'de iki kez, 2021'de ise bir kez olmak üzere 3 defa ertelemeye tabi tuttuklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, taksiti ötelenen kredi tutarının 13,5 milyar lira olduğunu söyledi.

Amaçlarının esnaf ve sanatkârla rekabet etmek değil, esnaf ve sanatkârın da şikâyetçi olduğu piyasadaki fahiş fiyat hareketlerini kontrol altında tutmak olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi bu imtihandan da Allah'ın izniyle beraberce dimdik çıkartacağımıza, 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza, evlatlarımıza güçlü bir 2053 vizyonu miras bırakacağımıza yürekten inanıyorum." dedi.

Katılımcılarla ihracata dönük yatırımlar ve döviz kazandırıcı turizm faaliyetleriyle ilgili bir müjdeyi paylaşmak istediğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İhracata dönük yatırımlara yerli makine kullanımı, kısmi yurt dışı finansmanı ve bölgesel teşviklere ilave olarak yıllık yüzde 9'a varan faiz oranıyla Türk lirası cinsinden uzun vadeli finansman imkânı getiriyoruz. Benzer bir uygulamayı turizm sektöründe de hayata geçirerek, döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara yüzde 9'a kadar inen faiz oranlarıyla uzun vadeli Türk lirası finansmanı sağlıyoruz. Proje finansmanı prensipleriyle harcama mukabili ve belge karşılığı kullandırılacak bu krediler için 100 milyar lirası ihracat, 50 milyar lirası turizm için olmak üzere toplamda 150 milyar liralık bir kaynak ayırdık. KOBİ'ler için 250 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 1,5 milyar lira limiti olan yüzde 9'a varan yıllık faiz oranı ve 2 yılı ödemesiz 3 ila 10 yıl arası vade ile kullandırılacak bu kredi paketinin sektörlerimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul Şile'de 'İyilik Elçileri' buluştu

20 bin atama sonuçlandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sadece atamalarda değil okullaşmada da tarihi adımlar attık

Deniz ulaşımına olumsuz hava engeli

Mübadillerin kültürel mirası Bursa Osmangazi'de konuşuldu

İstanbul Beylikdüzü'nde fabrika yangını

İBB tam kadro sahada

Dubai Çikolatası değil Aslı Hünel

Bursalı kadınlar toplumsal eşitsizliğe sesini yükseltti

Balıkesirli kadınlardan 10 bin 10 çınar yaprağından gelinlik

İMO Bursa'dan 'kentsel dönüşüm'e yol haritası

Başkan Ovalıoğlu'ndan kadına şiddet mesajı

Küçük çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

Şişecam'a 3 ödül birden

Zeytin atıkları tekstile dönüşüyor

İklim değişikliği ekosistemleri tehdit ediyor